I 2009 købte Oracle IT-fabrikanten Sun Microsystems, og nu er udbyttet af denne tilføjelse til Oracles store portefølje af IT-muligheder ved at vise sig. 2011 kommer til at betyde nye muligheder i forbindelse med integrationen af software og hardware ud over den stadige udvikling af Oracles kerne-databasekompetencer.
Med Anders Lund Rendtorff
Vi har spurgt Oracles nordiske kommunikationsdirektør, Anders Lund Rendtorff, om en status på de vigtigste nye tendenser i Oracles verden. Han siger:
- 2011 bliver spændende ingen tvivl om det. Vi har jo et bredt udbud af ydelser, services og teknologier, så det er svært lige at komme med et kort svar, men et hovedtema er integrationen og synergien mellem vores software og de hardware-teknologier, som vi har fået ind via opkøbet af Sun Microsystems. Jo mere kontrol der er over de forskellige lag i den totale installation hos en kunde, jo bedre kan vi optimere ydeevne og funktioner i det totale system.
MySQL i fremdrift
Han fortæller videre, at MySQL databasen, som Sun bragte med til Oracle, er både levende og har det godt. Den sidste version 5.5 dukkede op i december 2010 og er kørende på Windows, Linux, Oracle Solaris og Mac OS X.
Denne database-udgave er blevet vel modtaget ifølge Anders Lund Rendtorff, som kommenterer, at han ser mange synergimuligheder mellem open source community’et og Oracles store erfaringsgrundlag inden for databaseteknologier. Samtidig med den kommercielle udgave er der også kommet en Community Edition af MySQL 5.5, der er licenseret under GNU GPL. Denne version har InnoDB som den standard underliggende databaseteknologi. Anders Lund Rendtorff siger:
- Der har været rigtig meget feedback til os i forbindelse med denne version af MySQL. Det har gjort det til en klar interaktiv proces, som virkelig har hjulpet os i forbindelse med testen af produktet. Specielt har vi haft fokus på skalabilitet og ydeevne på alle de understøttede styresystemer i testfasen. Her har vi kunne trække på et bredt udsnit af brugere, så vi har fået god hjælp til at holde vores løfte om en fortsat udvikling af MySQL.
Fokus på Cloud-løsninger
Et andet område, der er i fokus hos Oracle i øjeblikket er Cloud-teknologier. Her satser Oracle på at sikre, at de forskellige teknologier er 100% parate og integrerbare i den bestående infrastruktur i kommercielle IT-miljøer. Anders Lund Rendtorff fortæller her, at Oracle satser på både private og offentlige Cloud-løsninger:
- Man kan sige, at der ikke findes én entydig tilgang til løsninger i skyen, som passer til alle. Nogle virksomheder vil ønske at holde deres data private, men samtidig 100% tilgængelige via cloud-teknologier. Derfor er private Cloud-løsninger et område, som vi ser interesse for. Det er samme grundlæggende teknologier som de store globale Cloud-løsninger, men altså bare inden for kundernes egen firewall.
Uanset om man taler public eller private Cloud-løsninger, så er Oracles strategi at kunne levere komplette IAAS- (infraStructrure As a Service ) og PAAS (Platform As A Service)-løsninger. Her betoner Anders Lund Rendtorff, at teknologierne fra Sun Microsystems også her spiller en væsentlig rolle i strategien, da det betyder, at Oracle vil kunne levere alle komponenter til både private og public Cloud.
Han fremhæver som eksempel på dette annonceringen i september 2010 på Oracle OpenWorld af Oracle Exalogic Elastic Cloud.Det er en kombineret hardware og software løsning. Exalogic rummer en hardware byggeklods i form af et servermodul med to seks-Core Intel Xenon-processorer og to SSD (Solid State Disk)-enheder. Softwaren er optimeret for J2EE-applikationer og Oracles Fusion middleware. Ifølge Oracle kan et fuldt E2C serverrack klare op mod 1 million http-forespørgsler i sekundet. Det betyder, at to Exalogic-racks kan klare en belastning svarende til alle Facebooks http-forespørgsler. Samtidig betyder modulariteten et simpelt vedligehold og for den sags skyld også opgradering af løsninger. Anders Lund Rendtorff siger:
- Det er måske ikke alle, der lige har brug for intern kapacitet i den størrelse. Derfor fås Exalogic også både i en halv og kvart rack version. Det vigtige er her igen konceptet med integration af både hardware og de forskellige software- teknologier, som Oracle tilbyder. Det sikrer den skalerbarhed, som i dag er en vigtig kommerciel faktor efterhånden som Cloud- teknologier spiller en mere strategisk og praktisk rolle i dagens IT-landskab.
Han fortsætter:
- Exalogic er samtidig et bevis på Oracles fortsatte støtte til Java. Med Exalogic opnår man praktisk talt ubegrænset evne til at skalere Java-baserede applikationer. Exalogic’s tætte integration af hardware og software betyder, at de enkelte komponenter i en Java-applikation kan interagere med meget lille I/O-behov, hvilket giver så meget som en faktor 12 forbedring af evnen til at håndtere workloads som f.eks. opkald til en website.
Cloud-teknologier på vej ind i dagligdagen
I det hele taget er SAAS, IAAS og PAAS vigtige elementer i IT-dagligdagen hos Oracle. Og det har endda bredt sig til desktoppen. Oracle annoncerede Oracle Cloud Office og Oracle Open Office 3.3 i december 2010. Oracle Cloud Offce er en SAAS-løsning, der komplementerer OpenOffice ved at være browserbaseret.
Anders Lund Rendtorff siger:
- Vores produktnyheder skulle gerne afspejle behovene hos kunderne. De tendenser, vi ser, er fortsat fokus på tættere integration og konsolidering af IT-miljøer og fokus på at drive de totale omkostninger (TCO) ned. Samtidig ved kunderne godt, at de ikke kan spare sig til vækst, så derfor har de fokus på løsninger, der gør dem i stand til at reagere hurtigere på kundernes skiftende behov samt nye muligheder i markedet. Som konsulent er det nok vigtigt at være skarp på teknologier, der understøtter de bevægelser i markedet.
Anders Lund Rendtorff er kommunikationsdirektør for Oracle i Norden og sidder desuden som formand for open source-udvalget i IT Brancheforeningen (ITB). Anders har været ansat i Oracle siden november 2006 og har tidligere været kommunikationschef hos IBM.