Danmarks energikæmpe, Energinet.dk, er lykkedes med en regulær mission impossible: Et komplekst IT-projekt til 109 mio. er løst til tiden og inden for budget. CIO Morten Gade Christensen fortæller her, hvad forandringsvillighed og en ultra struktureret projektleder kan udrette.
Interview med CIO Morten Gade Christensen, Energinet.dk
Integrationen af vedvarende energi i Danmark er gået stærkt. Så stærkt, at tiden var ved at løbe fra det kontrolsystem hos Energinet.dk, der skal sikre, at vi alle kan starte dagen med varm kaffe og senere tænde for lyset, når solen går ned. Derfor tog forsyningsgiganten i 2013 hul på et ambitiøst projekt, der skulle opgradere og fremtidssikre IT-systemet.
”Det gamle kontrolsystem ville ikke kunne styre fremtidens fleksible energisystem, som Danmark er ved at opbygge. En opgradering var nødvendig, hvis IT-understøttelsen skulle følge med. Samtidig ville vi imødekomme behovet for et mere robust og sikkert system,” siger Morten Gade Christensen, der har været CIO i Energinet.dk siden 2013.
Stærk forankring i organisationen
Hvis man opdaterer sit firmawebsite, og en enkelt side ikke fungerer, er det et irritationsmoment. Er man forsyningsgigant og mørklægger en region, fordi der er en kodefejl i maskinrummet, har man et problem, for at sige det på jysk. Derfor krævede opgraderingsprojektet om ikke en 0-fejls politik, så i hvert fald et falkeblik på udfordringer, der kunne udvikle sig til forsyningsmæssige K3’ere. Derfor var Morten Gade Christensens første skridt at sikre en stærk forankring af projektet hos ledelsen og i organisationen:
”Ved mange projekter må man prioritere, hvad der er væsentligt – og det har vi gjort. Opgraderingen var skrevet ind i koncernstrategien som et mål, der skulle nås, og vi har haft en meget klar kommunikation omkring vigtigheden af opgraderingen: Smid hvad du har i hænderne, hvis der er brug for dig.”
Utraditionelt valg af projektleder
Til et så kritisk og højt profileret projekt ville man normalt vælge en projektleder med seriøs erfaring fra branchen og med SCADA. SCADA er typen af IT-system, Energinet.dk anvender. Den baggrund havde den ene af de to tunge projektledere, som IT-direktøren fik præsenteret af konsulenthuset ProData Consult. Den anden var en højst utraditionel profil: tidligere CEO i et investeringsselskab og uddannet jurist. Hendes navn er Helen Holdt, og selvom hun ikke havde kendskab til energisektoren, havde hun stor erfaring med strukturelle problemstillinger fra et tungt bankprojekt. I tillæg demonstrerede hun stram tøjleføring – noget der gav Morten Gade Christensen en god mavefornemmelse:
”Helens erfaring med store banksystemer kom tæt på vores kritiske infrastruktur: det gør ondt på finanssektoren, hvis systemerne ikke fungerer – ligesom det ville få uoverskuelige konsekvenser for Energinet.dk, hvis vi slukkede for strømmen i Danmark.”
Struktur, struktur, struktur
Valget faldt på Helen Holdt, som gav sig i kast med at beskrive roller og ansvar, lavede logs over beslutninger, strukturerede møder og fik fastsat sit mandat. Alt blev banket på plads i et hug. Selv de interessenter, der ikke leverede til tiden, og som burde frygte hende mest, var begejstrede: Hun gik aldrig efter manden, men havde kun fokus på at rydde sten af vejen, så alle kunne komme videre.
Det utraditionelle valg viste sig at være det rigtige. IT-direktøren finder det interessant, at man kan finde et perfekt match i en projektleder uden brancheerfaring, så længe vedkommende har erfaring med nogle af de samme grundlæggende problemstillinger:
”Vi er førende i verden inden for forsyning og har en kompleks og kritisk infrastruktur. Det er spændende, at det kan lade sig gøre, at Helen Holdt, med sin finansbaggrund, forlod Energinet.dk som meget vidende på energiområdet.”
Effektiv styregruppe og dynamisk kontrakt
Prioritering og en dygtig projektleder er ikke de eneste årsager til, at Energinet.dk er lykkedes med SCADA-opgraderingen. Morten Gade Christensen ønskede en effektiv ekstern styregruppe og sørgede for at få den øverste direktør fra den største leverandør, franske GE, med i styregruppen. Det er ellers ikke normal procedure, men IT-direktøren ønskede folk ombord, som kunne træffe beslutninger:
”Vi ofrede en del på fysisk tilstedeværelse, og jeg fik skrevet ind i kontrakten, at GE’s repræsentanter i styregruppen skulle være ’on location’ hos Energinet.dk én gang om måneden. Så kunne vi selv vælge fra gang til gang, om et telefonopkald var nok.”
Morten Gade Christensen havde også stor fokus på den kontrakt, som Energinet.dk indgik med GE. Traditionelt beskriver man det ønskede produkt og får en pris. Dernæst tilbringer man projektperioden med at kæmpe om alt det, der ikke er beskrevet – og hvem der skal betale for de ting, der ikke står i kontrakten. GE blev i stedet bedt om at estimere en pris på den samlede leverance og komme op med en struktur, der sikrede hurtigere og bedre leveringer. IT-direktøren siger:
”Dermed ville GE tjene mere, mens vi kunne spare penge og undgå forsinkelser. Kort sagt en meget mere dynamisk kontrakt, som gav projektlederen fuld transparens, og gjorde det nemmere at styre projektet.”