3 hjerner – 6 spørgsmål

Hvordan holder man sig opdateret på de nyeste ideer, hvilke medier skal man følge, og hvor finder man inspiration til at blive endnu bedre? Vi har stillet tre spændende mennesker med vidt forskellige baggrunde en række spørgsmål, for at høre lidt nærmere om, hvad der skaber succes i deres arbejdsliv.

Interview med:

Camilla Hessellund Lastein
CEO og grundlægger af Lix Technologies

Chono Hegelund
Principal Consultant, Enterprise Web

Lau Bech Lauritzen
CEO & co-founder IOLA


Camilla Hessellund Lastein

CEO og grundlægger af Lix Technologies

Navn: Camilla Hessellund Lastein
Alder: 22
Baggrund: Stoppede med at læse erhvervs-økonomi for at hellige sig Lix Technologies
Titel: CEO og grundlægger af Lix Technologies (tidl. UniPegma).

Hvad optager dig lige nu?

Produktudvikling, som jeg står for i Lix Technologies. Jeg sidder med udviklere og designere hver dag for at vurdere design og teste for bugs.
Derudover er investering altid noget som optager mig delvist, ligegyldigt om vi er ved at rejse en runde funding eller ej.

Hvem inspirerer dig lige nu?

Tesla-grundlægger Elon Musk, der har fokus på højere formål i stedet for økonomi. Fx har Tesla åbnet alle patenter – en handling, der siger mere end mange ord.

Peter Thiel, der bl.a. har været med til at grundlægge PayPal. Han gør også tingene på sin egen måde og er drevet af visioner.

Hvad læser du?

waitbutwhy.com – en super fed blog, der tager mange problemstillinger op med en humoristisk vinkel.

Bogen Zero To One af Peter Thiel, om startups og forretning generelt, og jeg er nu i gang med Power of Habits, der handler om kognitiv adfærd, hvordan din hjerne fungerer og behandler fx markedsføring.

Hvordan motiverer du dig selv?

Ved at lære nyt. Alt inden for tech fra wearables til Internet of Things og droner. Når man vil være kreativ, skal man ifølge bogen Steve Jobs’ Innovationsmetode koble forskellige ting sammen. Det var sådan han skabte et magnetisk stik til Mac. Det kunne fx være et kursus i at male sammen med forelæsning om machine learning, for jo mere input, jo flere hjernekoblinger. Den tilgang bidrager til mine kreative øjeblikke.

Hvilke medier følger du?

Medium, Tech Crunch, Twitter. Jeg følger de ting, der er spændende. Facebook har jeg sat op, så jeg i stedet for venners opslag overvejende ser posts fra podcasts og magasiner fra startup-verdenen.

Hvilke konferencer besøger du?

Web Summit, den største tech-konference i verden, både fordi indholdet er spændende, men i lige så høj grad pga. netværk med de rigtige mennesker. Jeg får mine største opture den vej: skæve vinkler og uventede muligheder, og alle der er med på holdet, har jeg fundet i mit netværk.

Hvordan slapper du af?

Jeg er ved at lære at meditere. Når jeg konstant halter bagefter på arbejdsopgaverne, er der ikke plads til at være kreativ. Når jeg har mediteret, bare 10 min. om morgenen, har jeg et helt andet perspektiv og kommer ikke sidelæns ind i opgaverne.

Hvordan udfordrer du dig selv?

Jeg hopper ud i ting, hvor jeg ikke føler mig sikker. Jeg bliver jævnligt bedt om at holde oplæg, og bare tanken giver sommerfugle i maven af nervøsitet, men jeg gør det for at komme uden for min komfortzone.

Hvordan kommer du i flow?

Når jeg kan sidde for mig selv et sted, fx på en terrasse med god udsigt og musik i ørerne – gerne i nattøj – og fordybe mig i ting, så jeg glemmer tid og sted. Også på kontoret, når jeg kan mærke, at tingene fungerer, og folk tager ansvar: Når holdet performer, forventer de også, at jeg gør. Det giver mig mere motivation til at sparke døre ind for at komme videre.

Hvordan ser 2016 ud for dig?

Det bliver nok endnu et heftigt år. Vi har lige lavet en aftale med et af de store internationale forlag, fra medio december går vi all-in på markedsføring, og vi lancerer big time i forbindelse med semesterstart i januar. Man siger, at det typisk tager seks måneders fuldtidsarbejde at lukke en aftale om investering med venture-kapital, så jeg forventer også at være en del i San Francisco næste år for at mødes med investorer.

Hvilke trends inden for dit område tror du, vil fylde meget i år?

Min branche er spøjs: forlagene føler, at udviklingen stopper med digitalisering af bøger, så vi skal selv drive trends, men vi har bl.a. fokus på kundepleje. Generation Y, en af vores hovedmålgrupper, er illoyale over for brands sammenlignet med tidligere generationer. De skal have en god grund til at købe vores produkt og fortsætte som kunder, fordi de har så mange alternativer til at finde deres bøger – ikke digitalt, men på mange andre måder.

Lix Technologies et teknologihus der tilbyder en abonnements-ordning for studiebøger.

Camilla har modtaget People’s Choice Award v. Nordic Startup Awards og et legat fra WeLoveStartups. Flere investorer, herunder Søren Skovbølling, koncernchef i EG NeoProcess og iværksætter Joachim Majholm, har indtil videre investeret tre millioner kroner i Lix Technologies.


Chono Hegelund

Principal Consultant, Enterprise Web

Alder: 40
Baggrund: Web- og produkt- udvikling siden 1995
Arbejder med: IoT, ECM, ERP, CRM, B2B, B2C og BI

Hvem inspirerer dig?

Mine venner og kolleger, der alle er iværksættere og software-/webudviklere – eller begge dele. Det betyder at jeg i en stor del af min tid bevæger mig i et spændingsfelt mellem videnudvikling og tidens trends, hvor nye produkter, services og teknologier mødes, udvikles, udfordres og perspektiveres.

Hvad optager dig lige nu?

Udvikling af distribuerede produkter og services, herunder UX og operationel semantik i koblingen mellem data, applikations- og forretningslogik perspektiveret til den kommercielle forretning, målgrupper og tendenser.

Hvad driver dig?

At bygge produkter og services der forbinder det innovative med det forretningsorienterede – og gerne i miljøer med korte deadlines og mange facetter med hensyn til fagligt indhold og faktiske problemstillinger.

Hvilke medier følger du?

Mine daglige kilder til nyheder om trends og teknologier er typisk Facebook, Twitter og diverse Slack-kanaler og communities som fx Product Manager HQ. Derudover bruger jeg typisk 10 minutter om morgenen på at skimme et par almenkulturelle medier som politiken.dk, borsen.dk, kopenhagen.dk og nytimes.com.

Hvilke konferencer tager du til?

Jeg tager sjældent til konferencer, men finder efterfølgende keynotes på video. Til networking, produkt- og emnespecifikke workshops og foredrag bruger jeg meetup.com, verdens største netværk af lokale grupper/netværk.

Hvordan udfordrer du dig selv?

Jeg udfordrer blandt andet mig selv ved at bygge prototyper på forretningmodeller, logikker og teknologier, som jeg ikke har benyttet før og udfordrer dem ud fra skalerbare principper og variable faktorer.

Hvordan ser 2016 ud for dig?

Det kommer an på, hvilke teknologier og tendenser, der introduceres. Mit interessefelt er kommercielle apps, interfaces, platforme og services til massemarkeder, herunder IoT, ECM, ERP, CRM, B2B, B2C og BI.
Hvilke trends inden for dine interesseområder, tror du, kommer til at fylde meget næste år?

Jeg tror, at serviceorienteret arkitektur og big data bliver mere almene standarder. Det har være undervejs i nogle år, men specielt inden for det seneste års tid, hvor infrastruktur og platforme som AWS, MS Azure, Google Cloud, Digital Ocean og Heroku er blevet langt mere modne og tilgængelige – både i forhold til brugervenlighed og økonomi – er tendensen virkelig rykket mod at tænke skalerbarhed ind og benytte eksterne services til at håndtere opgaver i distribuerede systemer.

Specielt interessant er big data, og hvad det kan bruges til; viden i relevant kontekst. I takt med at fx enterprise-infrastruktur og -databaser er blevet mere alment tilgængelige, vil produkter og services ud over deres egen umiddelbare værdi få en supplerende dimension/værdi, der går på ”viden om”.


Lau Bech Lauritzen

CEO & co-founder IOLA

Alder: 33
Baggrund: Datalog fra Aalborg universitet 2006
Arbejder med: IoT, ECM, ERP, CRM, B2B, B2C og BI

Hvad optager dig lige nu?

JavaScript. Størstedelen af den kode, vi producerer i dag, er JavaScript – uanset om det er til mobiludvikling, backend-kode eller store one-page-apps. Det helt store er derfor JavaScript-frameworks, som hjælper med at strukturere de store frontend-applikationer. Udfordringen er at finde det framework, der bedst løser behovene og falder i ens smag. Jeg leger med Vue.js, et simpelt, men stærkt værktøj, som løser en bestemt del af frontend-udviklingen og derfor ikke låser brugeren inde i et bestemt paradigme. Vue.js fokuserer på ren webudvikling og har derfor ikke ambitioner om at revolutionere andre platforme som fx React gør.

Tesla, min computer på hjul, optager mig også, og hvad jeg kan bygge af smarte applikationer til den med Vue.js. Jeg har fx en web-applikation i browseren i min bil, som igennem serveren har adgang til at styre forskellige dele af bilen. Hovedelementet er et stort kort, hvor jeg fx kan se fartfælder, gode spisesteder ned gennem Tyskland, Tesla ladestationer eller forespørge over Wikipedia, hvilke seværdigheder, der ligger i nærheden af min rute. Information om lokale vejrforhold er også vigtigt for en elbil: Med en lille beregner-app kan jeg se, hvilken hastighed der er optimal at køre med mellem supercharger-stationer.

Event sourcing. Normalt opbevarer man kun den nuværende tilstand af applikationen. Der er dog tidspunkter, hvor man er interesseret i at kunne gå tilbage i historikken for at se, hvad der er sket eller for at kunne beregne nye informationer på historiske data. Event sourcing løser udfordringen ved at opsamle alle hændelser i databasen og på baggrund af hændelserne kan applikationens nuværende tilstand beregnes – og historikken er tilgængelig. Vi har ikke brugt det i projekter i sin reneste form i IOLA, men vi taler om at omskrive et stykke software til offshore-industrien, hvor der er krav om fuldkommen historik.

Hvem inspirerer dig?

Paul Irish, Chrome Developer Advocate, fordi han er en stor evangelist inden for nye værktøjer og nye måder at gøre ting på inden for web.
John Cleese og hans tilgang til kreativitet, hvor man først samler viden om et emne og derefter planlægger tid og sted til at være kreativ. John Cleese mener i øvrigt også, at kaffe er en modpol til kreativitet, da den øger koncentrationsevnen – hvilket dræber kreativitet.

Aaron Levie, Box-medstifter, som tweeter om iværksætteri og er meget reflekteret omkring industri.

Kontorfæller fra LYNfabrikken, hvor jeg har mit skrivebord i Aarhus: når jeg fortæller om mit arbejde til folk, der ikke er teknisk mindede, opdager jeg, hvad der begejstrer dem. Det giver mig en idé om, hvad jeg skal lægge vægt på, når jeg står over for kunder.

Hvad er interessant læsestof?

The Seven Day Weekend af Ricardo Semler, direktør for Semco Partners. Ifølge ham giver begreberne ’arbejde’ og ’fri’ ikke længere mening, da folk altid er online. Du skal fx kunne arbejde søndag, hvor vejret er dårligt, og tage på stranden mandag formiddag, når solen skinner. De ansatte indretter selv deres arbejdsdage, og i Semco er det ofte folk på gulvet, der kommer med ideer til nye produkter, da de har kontakt til kunderne. Inspireret af Semlers ideer er IOLA ved at starte et tech-konsortium i Aalborg.

Peopleware af Tom DeMarco & Timothy Lister, en samling af essays, der handler om at skabe trivsel, når man skal lede softwareudviklingsprojekter.
Hvordan motiverer du dig selv?

Brugernes oplevelser og behov er min største motivation. Når jeg har tænkt længe nok, bygger jeg en simpel løsning, der løser behovet, ser godt ud og fungerer fantastisk. Jeg kan godt lide at bruge meget tid på at få overblik over, hvordan det skal se ud, føles og bruges. Jeg ser en løsning for mig, og det motiverer mig til at bruge nye værktøjer for at kunne udføre visionen for det pågældende produkt.

Hvilke medier følger du?

Version2, Computerworld og TechCrunch for helt overordnet at kunne følge med.

Twitter, fordi det er der, man får viden i dag ved at følge de rigtige folk. Jeg finder dem, der holdningsmæssigt matcher mig og får et destillat af det, de følger med i – hvilket er fedt, når jeg har travlt.

Hvilke konferencer besøger du?

Jeg har ikke været på South by Southwest i USA, men jeg ser videoklip derfra, fordi det er fantastiske folk, der deler deres syn på verden.

Tech Open Air i Berlin. Afslappet og industriel setting, hvor alle de mest overlegne IT-virksomheder deltager.

Nordic.js, JavaScript-konference – her tager hele virksomheden med, da vi alle bruger JavaScript.

Hvad driver dig?

Jeg har en passion for at bygge noget, som hjælper kunden. Det er ikke nok for mig kun at være god til at kode – jeg vil også være god til at kommunikere, forstå og omsætte ideer, så jeg kan udfordre de kunder, der ikke har alle svarene. Og dermed bliver samarbejdet til et feedback-loop: Når vi præsenterer ideer, som er meget anderledes, end hvad kunden forventede, får de også nye ideer og kan udfordre os til at levere en endnu bedre løsning. På meget kort tid kommer vi frem til et design eller en specifikation på et produkt, som ingen kunne have udtænkt alene.

Hvilke trends inden for dit område tror du, vil fylde meget i 2016?

JavaScript, fordi alting går i en webretning, hvor JS er centralt. Demokratiseringen af teknologi vil fylde mere, fordi designere nu kan programmere ved hjælp af JS, der er et nemt sprog at lære. AI kommer tættere på, fordi computerintelligens fx kan hjælpe med at hitte rede i big data, og der vil komme stadig flere specialiserede apps, der er nemme at bruge og bedre til at løse problemer.

IOLA har bl.a. bygget system for The Internet Engineering Task Force (IETF®) og skabt systemer til at overvåge og visualisere data for svenske Netnod, der måler al internettrafik i Sverige. Engelske Flight Data Services, der laver flydataanalyse og tømmer alle sorte bokse, når fly lander, har IOLA leveret en analyse/platform til, hvor man kan se billeder helt ned i 1/64 sekund, cockpit visuals, indflyvningsgraf og alle faser i en flyvning.

INtf?

KonsulentNyt nr. 41, 2016: