Hvad er dine erfaringer med at være konsulent i udlandet?
Og hvad forventer du af året 2012?
Navn: Jimmy Jeppesen, Danmark
Profil: Automatisering, kravspecificering og muliggørelse af billing samt integration mellem systemer. En stærk senior udvikler/designer med internettet som fokus (PHP, Javascript, Perl og SQL m.m.). Stærk inden for arkitektur og database design!
Hvor er du på kontrakt nu? Axis Communications, Sverige
Kort beskrivelse af din funktion: Jeg arbejder som webudvikler og rådgiver hos en stor svensk virksomhed, der producerer overvågningskameraer. Jeg arbejder med deres interne kundehåndteringssystem, og jeg har specialiseret mig i backenden i PHP og Perl. Jeg er ham, der får tingene til at passe sammen og fungere, mens jeg overlader grafisk arbejde samt brugervenlighed til andre.
Hvilke kompetencer bruger du lige nu? Mine kompetencer er på papiret ren programmering! Men i praksis er det ikke de evner, der gør, at jeg har succes hos kunden, men derimod, at jeg er opmærksom på ikke at blive ‘ham programmøren ovre i hjørnet’. Derimod interesserer jeg mig for de andre kolleger på et mere personligt plan. Det er det, der giver mig fordelen. De kender alt til mig og følger med i min lejlighedsrenovering, og jeg interesserer mig for dem som mennesker.
Hvad er dine erfaringer med at være konsulent i udlandet? At arbejde i udlandet er udfordrende og hårdt på en anden måde, end hvis jeg var konsulent i Danmark. Det skyldes dels sprogvanskeligheder, som kan gøre, at man får problemer med at lyde unødigt hård eller uhøflig, hvis man ikke har ekstrem god kontrol med sprogets nuancer (herunder på engelsk, hvis man slår over i det).
Det skyldes også de kulturelle forskelle. Man skulle ikke tro, at der som sådan er en kulturforskel mellem danskere og svenskere, men det er der i høj grad. Svenskere taler ofte om, at hvis man tæller antallet af danske regler og love, og sammenholder det med det svenske antal, så har danskerne flest. Efter min mening er forskellen dog, at svenskerne overholder alle deres, og vi danskere overholder sådan set blot dem, der lige giver mening for os. I Sverige er en regel en REGEL!
En anden udfordring er omkostningerne ved at pendle så langt, også selvom det blot er til Malmø. Der er både økonomiske, men i høj grad også tidsmæssige omkostninger. Man bruger snildt en time hver vej til og fra Sverige.
Tager man bilen, bruger man let 8.000 kr. om måneden blot på transport, brobizz og lidt henlægninger til de med tiden meget hyppigt forekomne reparationer på bilen pga. øget slitage.
Når det er sagt, så er det også et privilegium at arbejde i et andet land. Man er ikke blot ‘ham programmøren i hjørnet.’ Man er ‘danskeren med den sorte bil.’
Man bliver ofte behandlet med en anden form for respekt og seriøsitet, blot fordi man kommer fra et andet land. Man er med andre ord gæst i deres land, og man behandler jo gæster pænt.
Man opnår oftest en række fordele ved at arbejde udenlands, herunder kulturelle oplevelser, men i høj grad også gastronomiske oplevelser.
Derudover har man alle de mere usynlige forskelle, nemlig at man lærer et helt nyt folk at kende, og i særdeleshed at man lærer at forstå et nyt sprog i skrift og tale, og, hvis man er ambitiøs nok, også selv lærer at tale det. Det er en gave, man får for livet, og når man er på restaurant med sin familie og venner, vil de blive temmelig imponerede, når du bestiller til hele bordet på landets sprog.
Har du gode råd til andre konsulenter, som gerne vil prøve at arbejde i udlandet? Mit råd ville være ikke at fokusere 100 % på at levere den rå vare, men også på at deltage på et socialt plan og vise ekstrem loyalitet over for virksomheden uanset hvad. At deltage aktivt i møder, når man har noget at bidrage med, og at deltage i teambuildings. Og evt. selv at arrangere sin egen teambuilding, hvor man inviterer kollegerne med til ens eget land og viser dem det indefra.
Hvad forventer du af 2012? 2012 bliver et godt år rent freelancemæssigt. Jeg har fast kontrakt til 1/7 2012, har sparet op, så jeg har til de faste udgifter for resten af året, og kan derfor, hvis jeg ikke enten bliver forlænget eller kommer ud til en ny kunde, holde mig en fantastisk lang sommer-, vinter- og juleferie.