Et kig ind i 2012 hos Microsoft

Har du vinket til din PC i dag?

2012 bliver et stort lanceringsår for Microsoft på både den professionelle og den privatbruger-rettede front – og inden for alt det midt i mellem. Året vil bl.a. byde på en fælles brugergrænseflade på tværs af platforme, helt nye betjeningsmuligheder og en ny udviklingsplatform, der for alvor gør det interessant at arbejde med parallelle processer.

Interview med Henrik Westergaard Hansen, Architect Evangelist i Microsoft

Det kan godt være, at vi det seneste års tid har været vidner til en mindre revolution, hvor cloudbårne services i virksomhedskontekst er gået fra at være – nå ja – luftkasteller til at blive stadig mere accepterede bærere af professionelle standardydelser. Men rejsen er langt fra slut. 

– I 2012 vil skyen for første gang kunne danne basis for en komplet virtualisering af virksomhedens installation – eller en ren infrastructure as a service om man vil, fortæller Henrik Westergaard Hansen, Architect Evangelist, Microsoft Danmark.

– Det betyder helt basalt, at du starter en maskine op på Windows Azure og administrerer den via en remote desktop. Fuldstændig som hvis serverparken stod i kælderen, men med fuld skalérbarhed og uden al hardwarebøvlet. Det kommer til at give virksomhederne en fuldstændig uhørt fleksibilitet og frigør ressourcer og tid, som kan bruges på at udvikle løsninger til forretningen i stedet for blot at drifte og vedligeholde. Det åbner naturligvis også op for helt nye typer konsulentydelser og for at forkorte time to market, mener han.

Skyen binder enhederne sammen

Tilsvarende kommer skybaserede tjenester i endnu højere grad til at fungere som backbone for samspillet mellem Microsofts forskellige platforme – bl.a. ved at bygge bro mellem anvendelsen i det professionelle rum – via det kommende Windows 8 – over krydsfeltet i smartphoneuniverset med Windows Phone 7 og til den underholdningsbaserede sfære med Xbox 360.

– Enhederne bliver langt mere integrerede og personaliserede, end vi har været vant til. Det er en naturlig konsekvens af bl.a. consumerization, der udvisker grænsen mellem det private og det professionelle rum. Men samspillet kommer også til at give udslag i brugergrænseflader, der et meget langt stykke hen ad vejen opfører sig ens – uanset om du sidder på din pc eller slate på jobbet, har din telefon i hånden eller hygger dig sammen med familien på jeres Xbox, siger Henrik Westergaard Hansen.

Fliserne følger dig overalt

Her henviser han navnlig til den nye brugergrænseflade, Metro, der bliver den synlige fællesnævner mellem Microsofts brugerrettede platforme. Det sker ved at stille f.eks. funktioner og applikationer, tjenester, filer og adgang til sociale netværk til rådighed via fleksible ‘tiles’ eller fliser. – Pointen er imidlertid, at man ikke får trukket en ny brugergrænseflade ned over hovedet. Du vil stadig kunne bruge din Windows-desktop, præcis som du altid har kunnet. Men vekselvirkningen mellem de forskellige enheder – og det frie valg mellem desktoppen og Metro i pc-sammenhængen – gør egentlig bare, at du kan vælge præcis den enhed og den grænseflade, der passer bedst til det givne formål. Det er med andre ord endnu et område, hvor både virksomheder, brugere og udviklere får flere muligheder til rådighed, mener Henrik Westergaard Hansen.

Kinect – ej blot til lyst

Udviklingen i nye grænseflader kommer imidlertid også til at bevæge sig i en retning, der havde været komplet umulig for blot ganske få år siden. I løbet af 2012 ventes Kinect nemlig også til pc, så man – ligesom på Xbox – kan styre enheden ved fagter og håndbevægelser. For hvor Kinect i dag primært fungerer ved at registrere håndbevægelser og taleinput, så skal der ikke meget fantasi til at forestille sig, at den også snart kan arbejde med fingerbevægelser og ansigtsudtryk – og så begynder det for alvor at blive interessant, mener han:

– Allerede i dag anvendes Kinect f.eks. også til medicinsk træning og visualisering m.m. Men den åbner reelt op for fuldstændig nye perspektiver for, hvor og hvordan du kan bruge en pc. Kinect vil jo f.eks. kunne gøre en virkelig forskel, hvor sikkerhedsmæssige og hygiejnemæssige forhold gør sig gældende.

Helt frie hænder – bogstaveligt talt

Henrik Westergaard Hansen tror derfor også – med de senere års tablet- og smartphonerevolution in mente – at fremtidens udviklere og konsulenter ikke kun kommer til at beskæftige sig med, hvilke konkrete udfordringer man kan løse for virksomhederne. Men også, hvordan de løsninger, man stiller til rådighed for brugerne, i sidste ende skal betjenes.

– Tidligere kunne du vælge mellem tastatur og tastatur. Så kom musen til, så touchscreens og nu – ret kort tid efter – kan du meget snart betjene din enhed ved at vippe med fingeren. For et par år siden kostede den slags teknologi 50.000-60.000 kr. – i dag er det en standardenhed, du kan købe i Bilka for 800 kr. Det er da lidt vildt, ikke? Og vildt fascinerende, synes jeg. Det åbner helt, helt nye territorier for Windows-udviklerne med de gode ideer, siger han.

Bedre plads til parallelle processer i .NET 4.5

I det hele taget bliver 2012 et stort lanceringsår for softwarevirksomheden. For ud over Windows 8 kommer der også et nyt Microsoft Office på gaden, en ny SQL Server, Windows Server 8, Visual Studio 2012, og .NET 4.5. Navnlig sidstnævnte kommer til at løse nogle af de problemer, som udviklerne allerede bakser med i forbindelse med udvikling af brugergrænseflader og applikationer, der beror på talrige datastrømme og parallelle processer.

– De to største temaer for .NET 4.5 er, at den dels gør det lettere at lave langt mere overskuelig kode, dels at vi får en langt bedre asynkron programmeringsmodel. Der kommer to nye keywords – ‘async’ og ‘await’ – der bl.a. gør det nemmere at skrive og læse koden, siger Henrik Westergaard Hansen.

– I nogle tilfælde kan det da godt være, at du ‘kun’ sparer 100 millisekunder på dén konto, men for brugeroplevelsen gør det tit en kæmpestor forskel – og det korresponderer jo egentlig ret godt med, at muligheden dukker op, samtidig med at der virkelig kommer fokus på de mange muligheder, nye brugergrænseflader giver os, siger han.

INtf?

KonsulentNyt nr. 28, 2012: