Interview med Daniel Frost og Kenneth Auchenberg.

ColdFront vil have danske udviklere op på ølkassen

Interview med Daniel Frost og Kenneth Auchenberg.

Den københavnske frontend-konference ColdFront handler om at hive interessante talere ind fra hele verden, der kan sætte fokus på de kommende års største udfordringer for udviklere. Men ColdFront handler også om at skabe et forum, hvor fagfæller mødes, lærer hinanden at kende og udveksler erfaringer.

Både Daniel Frost og Kenneth Auchenberg tilhører IT-verdenens gør-det-selv-mennesker. De er begge autodidakte udviklere – Kenneth med speciale i frontend, Daniel med speciale i backend – og begge har en udpræget skabertrang.

Således var Kenneth Auchenberg sammen med en række andre iderige og entreprenante udviklere med til at designe samarbejdsværket Podio, som senere blev solgt til Citrix for mere end 250 mio. kr. Derudover har han gennem de sidste fire år arrangeret det månedlige meetup Copenhagen JS for JavaScript- og frontend-udviklere.

Daniel Frost har været freelance-konsulent i en årrække og har blandt andet arbejdet på projekter for Carlsberg og De Persgroep (Berlingske Medias moderselskab), ligesom han også har været ansat i Microsoft i fem år. I 2013 arrangerede han den københavnske software-konference Warm Crocodile Developer Conference.

Frontend er blevet sin egen disciplin

I 2014 blev Kenneth Auchenberg og Daniel Frost enige om, at det københavnske frontend-miljø manglede inspiration udefra. Så de grundlagde og afholdt konferencen ColdFront, som høstede stor anerkendelse i både Danmark og i udlandet i åbningsåret.

Hvorfor er der et behov for en konference som ColdFront i Danmark?
“Frontend-udvikling er efterhånden blevet sin egen disciplin,” indleder Kenneth Auchenberg. “For ti år siden var man både backend- og frontend-udvikler, men de to ting er blevet adskilt i dag, i takt med at kravene til den oplevelse, brugerne har, når de eksempelvis logger på Facebook, er blevet tilsvarende højere.”

Frontend-udviklingens stigende betydning har medført, at frontend-udviklere er begyndt at mødes og tage til seminarer for at udveksle erfaringer. Men fælles for de mange konferencer og seminarer om frontend-udvikling har været, at de primært har fundet sted uden for Danmark.

“Hvorfor skal danske udviklere tage til London, San Francisco og Berlin for at blive inspireret?"
”Hvorfor kan de ikke blive det i København? Det var vores udgangspunkt og ideen bag ColdFront,” siger Kenneth Auchenberg og kan i samme åndedræt ikke lade være med at påpege det paradoksale i, at vi har så mange talentfulde mennesker i Danmark, men at vi ikke bryder os synderligt meget om at skilte med det.

“Det er danske IT-hjerner, der står bag megasuccesser som Ruby on Rails, C++ og Chromes V8-motor. Men vi har ikke tradition for at fortælle om det. Det der med at stille sig op på en ølkasse og sige, det har jeg lavet – som eksempelvis amerikanerne er dygtige til – det gør vi bare ikke.”

ColdFront dyrker community-ånden

Daniel Frost tager over og understreger vigtigheden af, at de danske softwaretalenter hele tiden bliver udfordret. Ellers stikker de af og opsøger udfordringerne i andre lande.

“Talentfulde mennesker vil gerne være sammen med andre talentfulde mennesker. Sådan er det bare. Så med ColdFront vil vi gerne være med til at skabe et økosystem af mennesker, der kan sparre og hjælpe hinanden med at tænke nyt.”

Hvordan er ColdFront anderledes end de mange andre software-konferencer i markedet?
“Vi er en konference, der lægger stor vægt på det sociale. Vores indhold er godt. Det er ikke indhold, du kan finde andre steder. Talerne er håndplukkede, og de er ikke en del af den sædvanlige garde, der turnerer rundt i verden på konferencer. Men når det så er sagt, så kan du godt finde indhold, der minder om det, vi præsenterer på ColdFront. Derfor lægger vi også stor vægt på, at ColdFronts deltagere skal skabe relationer til hinanden på kryds og tværs. Det er community-ånden, vi dyrker. Vi skal nok facilitere rammerne, men det er deltagerne, der skal bidrage med det indhold, der virkelig giver dem værdi,” siger Daniel Frost.

Hvad er et godt community?
“Både Kenneth og jeg er meget ekstroverte som mennesker og elsker det sociale. Men det er bestemt ikke alle i miljøet, der har det sådan. Det er nemt nok at få folk til at deltage i konferencer – især hvis der er gratis øl og mad. Men det der med at få folk til at åbne op deltage aktivt i en debat, det er sværere,” siger Daniel Frost.

“Det er lidt sjovt, for udviklere er nok nogle af de mennesker, der har de kraftigste holdninger til deres fag. De har en mening om alt, men de holder den hellere for sig selv i stedet for bare at snakke. Jeg tror, at det er en kulturting.”

Involver dig i communities

Kenneth Auchenberg, som har stået for at invitere konferencens talere, forklarer, at årets ColdFront har haft fokus på nogle af de udfordringer, frontend-udviklere kommer til at stå over for i de kommende år.
“Eksempelvis har udviklingen inden for det mobile område gjort, at brugerne primært anvender apps og ikke så meget traditionel web længere. Temaet for mange af talerne har derfor været, hvordan vi igen gør webben interessant, så alt ikke ender i en app,” siger Kenneth Auchenberg.

Hvorfor er det vigtigt for en udvikler at deltage på ColdFront?
“Både Kenneth og jeg er startet ud af ingenting,” siger Daniel Frost.
“Vi har ikke nogen formel uddannelse, men har lært at begå os gennem communities. Den dimension ligger der helt sikkert i at deltage ikke bare ColdFront, men på konferencer og i communities generelt. Konferencer og communities kan være en døråbner til det næste job. Jeg har ikke tal på, hvor mange mennesker, jeg har set blive ansat gennem et community-møde, men det er mange.”

“Derudover ligger der det i det,” supplerer Kenneth Auchenberg, “at i vores branche vil en virksomhed gerne ansætte folk, der laver hobbyprojekter, for det betyder dels, at de laver alle deres fejl i fritiden, og dels at de hiver ny inspiration ind i virksomheden. Dertil kommer, at der også ligger er stort uddannelsesperspektiv i at være aktiv i et community. Som backend-udvikler kan du gå på Datalogisk Institut og tage en uddannelse i dit fag. Det kan du ikke som frontender. Den uddannelse foregår ude i industrien. Det vil sige, at der, hvor frontend-udviklere bliver dygtigere og uddanner sig, er via communities, hvor man sparrer med hinanden,” slutter han.


Navn: Daniel Frost
Alder: 32
Uddannelse: Autodidakt
Stilling: Udvikler. Er pt. hos DR via ProData Consult

Navn: Kenneth Auchenberg
Alder: 26
Uddannelse: Autodidakt
Stilling: Udvikler

INtf?

KonsulentNyt nr. 40 2015: