- bag om Saxo Banks nye handelsapplikation.

SaxoTraderGO

- bag om Saxo Banks nye handelsapplikation

Interview med David Jacoby, Project Manager i Saxo Bank

Selvfølgelig kræver det den førende teknologi på markedet at bygge en så kompleks og alligevel simpel og smuk applikation som Saxo Banks nye SaxoTraderGO. Men det kræver også de helt rigtige frontend-udviklere på projektet, der brænder for deres fag og kan være med til at styre processen.

Et stort aktiv for Saxo Bank er online trading. Her har man indtil for nylig tilbudt både egne kunder og finansielle institutioner fire handelsløsninger: den internetbaserede SaxoWebTrader, som kører i brugerens browser, SaxoTrader-applikationen til download på en pc samt Saxo Banks apps til henholdsvis smartphone og tablet. Hver løsning kunne basalt set det samme, men var versioneret til den specifikke brugssituation og enhed. Det betød, at samme kunde kunne få fire forskellige brugeroplevelser på fire forskellige platforme. Den design- og funktionalitetsmæssige forvirring ville man gerne væk fra, og derfor begyndte Saxo Bank for tre år siden at designe en helt ny multi-asset-handelsplatform, der skulle give brugeren samme look and feel på tværs af alle enheder. Det fortæller David Jacoby, som er Project Manager i Saxo Bank A/S.

“Online-handel er vores kerneaktivitet, og vi har en god, men meget avanceret platform i SaxoTrader. Vi ønskede en ny handelsapplikation, der performerede bedre, var lettere at bruge og mere intuitiv, end de løsninger vi havde i forvejen,” opsummerer han.

“I online-trading er performance afgørende. Det er en stor udfordring, når en del af vores kunder befinder sig steder som Australien, Asien og Sydamerika. Ét af de grundlæggende krav til vores nye applikation, SaxoTraderGO, var derfor, at den skulle performe bedre end de eksisterende applikationer – både når det gælder opstartstid og responstider, men også når det eksempelvis gælder prisopdateringer på de mange tusinde finansielle instrumenter, der kan handles. Priserne kan ændre sig mange gange per sekund, og i mange tilfælde kan man kun handle på den nyeste pris. Derfor er det afgørende, at vores løsninger opdaterer priserne lynhurtigt, da handlerne i modsat fald kan blive afvist.”

SaxoTraderGO


Udviklingsarbejdet med SaxoTraderGO har været omfattende Og ressourcekrævende, fortæller David Jacoby.

“SaxoTraderGO er designet til en ny generation af investorer, der forventer selv at kunne vælge, hvilke produkter de vil handle, hvilke markeder de vil handle i, når det passer dem. Samtidig er de mobile og vil ikke gå på kompromis med performance, funktionalitet og usability. Så det er et værktøj, der skal leve op til store forventninger,” siger han.

“Derfor gennemførte vi blandt andet en række usability-tests i London, hvor vi har fået feedback fra mange forskellige tradere. Testene bekræftede os i, at det var vigtigt, at løsningen skulle være intuitiv og brugervenlig, men også at designet var afgørende for den samlede oplevelse. Der var blandt andet en ung fyr, der udtalte, at det var afgørende for ham, at applikationen var flot at se på, når folk gik forbi og så på hans skærm. Han havde ikke lyst til at arbejde i en brugerflade, der lignede noget fra 90’erne. Så design betyder noget, og jeg tror, at det kommer til at betyde endnu mere i fremtiden. Også for Saxo Bank.”

Afhængig af nøglepersoner

David Jacoby forklarer, at det kan være svært at styre en designproces over flere år, fordi de teknologier, man arbejder med bliver fornyet og opgraderet hele tiden.

“Efter bare ét års udvikling havde vi faktisk en dialog om, hvorvidt vi skulle udskifte nogle af de frameworks, vi benytter, fordi der var kommet nye og måske bedre alternativer i mellemtiden.”

Hvordan navigerer man et projekt i det teknologiske virvar?
“Det er også svært. Men mit simple svar er, at det handler om at have de rigtige folk om bord på projektet,” siger David Jacoby og forklarer, at Saxo Bank ligesom alle andre virksomheder oplever store udfordringer med at rekruttere disse nøglepersoner. Der er en enorm efterspørgsel efter dygtige udviklere, som derfor nærmest kan vælge og vrage mellem de mange jobtilbud.

Er en høj løn det eneste, man som virksomhed kan lokke med?
“Jeg tror også, at det hjælper, hvis det produkt, de skal arbejde med, er spændende, ser godt ud og benytter sig af de nyeste teknologier. Der ved jeg, at Saxo Bank er attraktiv, fordi vi har et produkt, som er smukt og moderne og som rent teknologisk er i verdensklasse.”

Frontend er blevet en specialistdisciplin

På få år har David Jacoby mærket, hvordan der er sket et markant skift inden for softwareudvikling generelt og frontend-udvikling specifikt. Tidligere hyrede man en generalist til at varetage en opgave, og så havde vedkommende både ansvaret for backend- og frontend-udviklingen. I dag hyrer man i stigende grad specialister.

“Vi har frontend-udviklere i vores team, som ikke laver andet end front-end. Det har været en klar strategi fra vores side. Jeg vil hellere ansætte en udvikler, som har frontend som sit speciale sammenlignet med en udvikler, som bare ser frontend som en del af sit arbejde,” siger David Jacoby.
“Når man taler om udviklingen i miljøet, så oplever jeg i stigende grad, at især yngre frontend-udviklere eksempelvis aldrig har arbejdet på en Windows-pc. Til en samtale skulle en fyr skrive en e-mailadresse på en pc, men han kunne ikke finde ’@’ på tastaturet. Han havde aldrig arbejdet på andet end Mac. Det har været lidt af en øjenåbner for mig, og det har sat skub i en udvikling hos os hen imod anvendelsen af blandt andet Macs og andre værktøjer såsom Git.”

Gode råd forud for jobsamtalen

Det kan som bekendt være svært at finde de rigtige frontend-ildsjæle til et projekt. Men som David Jacoby påpeger, kan det også være svært for frontend’ere at blive hyret til det helt rigtige projekt. Han har derfor et par gode råd til, hvad en ansøger med fordel kan tænke over forud for en jobsamtale.

“For det første er det en fordel, hvis en jobansøger har kigget på virksomhedens produkter før samtalen og er nysgerrig på den teknologi, der bliver brugt. Her kan man eventuelt spørge ind til, hvordan man har løst forskellige udfordringer. For det andet må en ansøger også meget gerne være en aktiv del af udviklermiljøet – eventuelt med egne projekter liggende på GitHub. Det illustrerer, at de brænder for det, de laver, og at de er i stand til at hente og dele inspiration i miljøet. I sidste ende er det blandt andet det, man nyder godt af som virksomhed, fordi det afspejler, at udviklerne har forudsætningerne for at være innovative i virksomhedens regi,” slutter David Jacoby.Hvad er SaxoTraderGO 

SaxoTraderGO er verdens mest intuitive multi-asset handelsplatform, som giver mulighed for at få vist markedspriserne på over 30.000 instrumenter på tværs af forskellige typer værdipapirer. SaxoTraderGO er baseret på HTML 5. Løsningen har blandt andet haft fokus på to funktionaliteter. Dels muligheden for at anvende charts, så brugerne kan få et overblik, selv sætte grafik ind på handelsmønstrene og få information ud af dem. Og dels et godt søgefelt, så traderne kan finde den information, de har brug for på tværs af de ca. 40 børser i Saxo Banks system. Tredjepartsudviklere får adgang til Saxo Banks Open API i slutningen af 2015, så lokale banker og privatpersoner selv kan indbygge funktionalitet i løsningen.

INtf?

KonsulentNyt nr. 40 2015: