Der er it-generalister, og så er der it-specialister. Freelancekonsulenten Mads Skagen tilhører sidstnævnte kategori. Han har siden de unge studiedage været en lille smule forelsket i Java og bruger det i dag til at løse de fleste opgaver i sit professionelle virke. Her fortæller han om karriereovervejelser, Java-sprogets ufortjente ry som sikkerhedsrisiko, og om hvorfor det ikke er så farligt at indrømme en fejl.
Da freelancekonsulent Mads Skagen var barn, gav hans forældre ham en mulighed. Han kunne enten få økonomisk hjælp til at købe en Commodore 64 eller en BMX-cykel. Der var ikke penge til begge dele, så han måtte vælge. Mads Skagen valgte Commodore 64’eren og brugte siden mange timer på at spille de legendariske spil og hacke selvsamme spil, så han kunne snyde og eksempelvis springe et par baner frem i Bubble Bobble. På ferierne sydpå i familiens Volvo sad Mads Skagen på bagsædet under de lange kørestræk og griflede kode ned på et stykke papir, som han senere lagde ind i Commodoren som simple animations- og administrationsprogrammer.
“Det er ikke så længe siden, jeg faldt over nogle af de programmer. Det var før internettet, så jeg var nødt til at læse mig frem til koden i printmagasiner og så skrive koden af på Commodoren,” fortæller Mads Skagen med et smil på læben i dag.
Han har altid vidst, at han gerne ville gøre fritidsinteressen for computere og programmering til sin levevej. Dels var der noget tilfredsstillende i at være ham, andre kom til med deres IT-problemer. Og dels var der noget udfordrende i at arbejde i et digitalt univers, hvor det at løse komplekse problemer bliver en leg med de rette teknologiske værktøjer.
“Jeg kunne godt lide at lege med legoklodser som dreng. På en eller anden måde er det at kode som at lege med virtuelle legoklodser for voksne. Det udløser noget inden i mig, når jeg endelig får løst en svær udfordring. Jeg gider ikke være ham, folk kommer til, hvis deres printer ikke virker. Det skal være komplekse problemstillinger. Ellers siger det mig ikke noget, selvom det kan være lidt af et mysterium at få den slags til at virke,” formulerer Mads Skagen om sin egen fascination for programmering.
Holder utroligt meget af Java
Komplekse problemstillinger er der rigeligt af i hans nuværende opgave for ProData Consult hos en størrer finansiel virksomhed. Her løser han forskellige typer programmeringsopgaver, som har stor betydning for kunden. Det kan blandt andet være programmering i forhold til implementering af hvidvaskningslovgivning, nye krav til udlandsoverførsler eller integration af nye sikkerhedsløsninger. Næsten alle udfordringer bliver løst ved hjælp af Mads Skagens foretrukne programmeringsværktøj, Java.
“Jeg bruger Java til at løse 90 pct. af de problemer, jeg støder på hos kunden. Jeg holder utroligt meget af det sprog.”
Hvorfor?
“Jeg har før haft opgaver på .NET-platformen, men den har aldrig rigtig fanget mig på samme måde som Java. Selve sprogene minder meget om hinanden, men alle bibliotekerne og redskaberne er forskellige. I mine øjne kan Java alt det, jeg har behov for hos netop denne kunde,” siger Mads Skagen.
“Det hænger sikkert også sammen med vane. Jeg er oprindelig uddannet datamatiker, og på studiet havde jeg Java som min primære værktøjskasse. Så når jeg møder en problemstilling i dag og lynhurtigt skal vælge en teknologi, vælger jeg selvfølgelig det, jeg kender. Det handler om at være effektiv som konsulent. Der er ikke tid til at eksperimentere for kundens penge.”
Byd ind med relevant viden
Den opgave, Mads Skagen er fordybet i lige nu er en sikkerhedsopgave, hvor han skal få den ældre teknologi i kundens kernesystem til at spille sammen med Java-laget i en netbank-applikation.
“Det er en rimelig bunden opgave, men den kræver faktisk meget koordinering og kommunikation mellem forskellige mennesker med meget forskellig baggrund. Kunden har formuleret nogle krav til løsningen, og så er det mit ansvar at få det hele til at spille sammen på tværs af teknologier og lag i teknologistakken, hvor Java-platformen kun er én af dem,” siger Mads Skagen.
Som konsulent kan man ikke altid vide alt, og det har kunden også forståelse for. Men som Mads Skagen understreger ligger det i konsulentrollen, at man er i stand til at byde ind med relevant baggrundsviden inden for i hans tilfælde Java-teknologi, og at man derigennem kan være med til at pege på løsningsforslag.
“Udfordringen er, at kunden ofte spørger ind til teknologiske detaljer i sammenhæng med deres egen installation. Derfor kræver det en dyb viden i teknologien at kunne komme med faglig sparring. Jeg vil mene, at det er freelancekonsulentens egen investering at besidde den dybe viden, så man kan komme med kompetent rådgivning. Personligt holder jeg mig ajour på Java-teknologien ved at gå til konferencer, se talks på nettet og faktisk også deltage i ProData Consults egne arrangementer. De er ret gode,” siger Mads Skagen.
Sikkerhedsforbedringer i Java
Som Java-specialist må han ofte lægge øre til fordomme om teknologiens sikkerhedsbrister. Java trækker af og til negative overskrifter i pressen, når virksomheder eller sikkerhedseksperter peger på åbenlyse Java-risici forbundet med eksempelvis brugen af NemID.
“Det er sjovt, fordi den Java Runtime, du skal installere for at afvikle Java i browseren, og det at arbejde med Java i back-enden, som jeg gør, er to vidt forskellige ting. Men jeg hører ofte fra folk, at jeg arbejder på en meget usikker platform. Der må jeg fortælle dem om forskellen på de to teknologier – og i øvrigt tilføje, at der er sket kraftige sikkerhedsforbedringer af Java, siden Oracle overtog udviklingen fra Sun. Mange tidligere Java-applet-løsninger er også ved at blive udskiftet med JavaScript. Men det kommer nok til at tage mange år, før fordommene om Java er manet i jorden,” siger Mads Skagen.
Barsel i Østen
Mads Skagen har været freelancekonsulent siden 2010. Inden da var han ansat en lang årrække i en succesfuld IT-konsulentvirksomhed. Det var et godt og lærerigt miljø at færdes i, men på et tidspunkt blev Mads Skagen bidt af den trang til frihed, som er motivationen bag de fleste freelancekonsulenters skifte fra lønmodtager til selvstændig.
“Jeg har svært ved at sige, hvad det helt præcist var, der trak, ud over lysten til at se, om jeg kunne stå på egne ben. Om jeg kunne få det til at fungere. Det har tiden vist, at jeg kunne, så lige nu kan jeg ikke forestille mig at lave andet,” siger Mads Skagen, hvis nuværende kontrakt udløber 1. september 2015.
“Jeg blev far for første gang for nylig, så min kone og jeg overvejer at rejse rundt i Østen et par måneder under hendes barsel, hvis det hele flasker sig. Men nu må vi se. Det er en naturlig del af det at være selvstændig, at man er til rådighed, når der er arbejde at få. Derfor er jeg hele tiden opmærksom på nye opgaver. Man ved aldrig, hvad der kan dukke op. Men det er også en del af charmen ved at være freelancer,” slutter han.
Tip: Vær ikke bange for at indrømme en fejl
Som konsulent ligger det indbygget i forholdet til arbejdsgiver, at man skal levere en professionel ydelse, som er værdiskabende for virksomheden. Men engang imellem sker det, at man af den ene eller den anden årsag kommer til at begå fejl. Det har Mads Skagen også prøvet. Hans erfaring er, at man gør klogt i at være åben omkring eventuelle fejl i stedet for at forsøge at skjule dem.
“Det er uprofessionelt at tie, hvis man har begået en fejl. Især i live-situationer har de ansvarlige brug for at vide, præcist hvor langt man er. Der skal ikke være overraskelser. Er man god til hele tiden at holde sine nærmeste foresatte opdateret – også med dårlig nyt – oplever jeg ofte, at åbenheden bliver værdsat, og at den kommer positivt retur,” siger Mads Skagen.