Hvordan kombinerer man lysten til at nørde i kompleks IT med trangen til det frie liv ombord på en sejlbåd? Det spørgsmål er freelancekonsulent Søren Andersen et omvandrende svar på. Læs hans fascinerende historie og hør, hvordan han fik modet til at gå egne veje.
Det var ikke helt nemt at få gennemført et interview med freelancekonsulenten Søren Andersen til KonsulentNyt. På tidspunktet for interviewets gennemførelse i det tidlige forår 2015 befandt han sig nemlig på en båd sammen med sin familie et eller andet sted i Middelhavet. Den ene dag var han ude på åbent hav i færd med at tilbagelægge de nødvendige sømil for at komme lidt tættere på hjembyen København. Den anden dag var mobilforbindelsen så dårlig, at vi måtte droppe samtalen efter at have råbt “Hvad?” frem og tilbage i et par minutter.
Men endelig lykkes det, da Søren Andersen og familie har lagt skibet i havn i et par dage i den franske by Saintes-Maries-de-la-Mer, fordi vinden var for kraftig til at fortsætte videre nordpå.
“Sidste sommer tog vi det første stræk fra København og ned til Middelhavet, hvor vi sejlede rundt og besøgte blandt andet Korsika,” indleder han. “Vi lod båden overvintre i Barcelona, og så påbegyndte vi andet stræk af turen for et par uger siden. Tanken er at sejle op langs kysten til Rhône-floden, derfra ind i landet langs med floderne, og så kommer vi ud vest for Paris, hvor vi tager havvejen hjem til København. Det passer med, at vi er hjemme, når vores ældste barn skal starte i skolen i begyndelsen af august.”
Vi vender tilbage til Søren Andersens passion for sejlskibe og livet på det åbne hav. Og ikke mindst hvordan han kombinerer havvand med tilværelsen som IT-konsulent.
Interaktivt feriecenter i 1999
Men først zoomer vi ind på Søren Andersens første rigtige bekendtskab med programmering på datamatikeruddannelsen i Aalborg anno 1997. Når Søren Andersen tænker tilbage, husker han det faktisk som om, at han dengang interesserede sig mest for analyse- og designfagene på studiet. Programmeringsfagene med Delphi og C++ sagde ham ikke det store. Men i et afsluttende eksamensprojekt var der pludselig noget, der begyndte at kalde, da han skulle lave webprogrammering i ASP – eller Classic ASP, som det hedder i dag.
”Det var et projekt til et feriecenter i Nordjylland, hvor vi skulle lave deres website med præsentation af ferieboligerne i både video og billeder. Det var faktisk relativt interaktivt, når man tænker på, at vi er tilbage i 1999. Som bruger kunne man gå rundt inde i hytterne og se, hvordan de så ud. Jeg ved ikke helt præcist, hvad det var, der skete i det projekt, men 10-øren faldt på en eller anden måde. Jeg opdagede glæden ved at programmere – og så arbejdede jeg sammen med nogle studiekammerater, som var super skrappe på det grafiske, så vi endte faktisk med at få stykket noget sammen, der blev ret fedt,” siger Søren Andersen.
Talte indfødt med B&O
Efter datamatikerstudiet søgte og fik Søren Andersen job i København i daværende Mærsk IT. Her var han med egne ord heldig at komme ombord på et stort kundeprojekt til B&O, som blev udviklet i Microsofts produktpakke af ASP, VB6, SQL Server 7.0 og Transaction Server.
“Det var state of the art-værktøjer dengang. Det var inden, .NET-frameworket kom på markedet. Selve projektet var et Retail Order System, som skulle bruges af B&O’s forhandlere over hele verden til konfiguration og ordreafgivelse, og som skulle integrere til B&O’s ERP-system. Det var rigtig fedt, og jeg fik lov til at arbejde sammen med en masse sindssygt dygtige mennesker,” siger Søren Andersen.
“Tre dage om ugen arbejdede jeg på kontoret i København, og to dage om ugen arbejdede jeg hos kunden i Struer. Jeg er vokset op i Nykøbing Mors, så jeg talte lokalsproget og vidste i det hele taget, hvordan jeg skulle begå mig. Det var en rigtig god introduktion til den professionelle it-verden.”
Seks måneder i Australien og New Zealand
Efter nogle år i Mærsk IT og derefter en kortvarig ansættelse i en lille startup-virksomhed blev Søren Andersen ansat i det tidligere Mondo A/S. Uden at vide det på det tidspunkt blev den ansættelse startskuddet til en senere karriere – og livsstil – som freelancekonsulent.
“Sideløbende med mit arbejde i Mondo, var jeg startet på ITU i København. Men efter noget tid tog jeg orlov fra både studiet og Mondo, fordi jeg havde brug for, at der skulle ske noget nyt. Jeg havde sejlet meget som barn og havde pludselig fået lysten til at sejle tilbage efter en uge på vandet sammen med en kammerat. Så i 2004 tog mig og min kammerat seks måneder til New Zealand og Australien. Det var helt fantastisk, og da jeg kom tilbage til Danmark, havde jeg fået lyst til mere. Så jeg arbejdede i et år mere i Mondo, så sagde jeg op og tog tre måneder ombord på et skib, der sejlede over Atlanten til Caribien. Planen dengang var faktisk, at jeg ville prøve at gøre sejlads til min levevej ved at tage hyre på et sejlskib som professionel gast. Men da jeg endelig kom derover, havde jeg mere lyst til at rejse hjem igen og planlægge næste træk. Det var der, muligheden for at starte som freelancer opstod,” siger Søren Andersen.
Formulerede en handlingsplan
Med den beslutning fulgte også en moden overvejelse af, hvilke typer af it-opgaver Søren Andersen gerne ville beskæftige sig med i sit professionelle liv. Som ung ender man ofte lidt tilfældigt med at opbygge sine tekniske kompetencer inden for det felt, hvor der nu og her mangler hænder, eller hvor arbejdsgiverens kommercielle fokus ligger. For Søren Andersen betød det, at han indtil da primært havde arbejdet med databaseteknologi.
“Men jeg ville egentlig gerne bevæge mig mod udvikling i SharePoint, fordi jeg syntes, at jeg stod stille i samme type opgaver og derfor oplevede aftagende drive og begejstring hos mig selv. SharePoint virkede som en spændende platform, hvor der skete mange ting. Mange virksomheder gik på det tidspunkt i den retning, så der var mange opgaver, særligt for større virksomheder. Så jeg lavede en handlingsplan. Jeg tog kurser og certificeringer og egenuddannelse ved hjælp af blogs, bøger, screencasts og programmering. Jeg tog på konference i London og trak viden ud af venner og bekendte. Og så havde jeg is i maven til at sige pænt og begrundet nej tak til opgaver, som ikke kunne bidrage til mit nye fokusområde,” fortæller Søren Andersen.
“Min plan lykkedes, og jeg fik på et tidspunkt min første SharePoint-opgave og derefter fulgte flere. Den længste via ProData, som var rigtig flinke til at føre mig frem som kandidat. Der var fuld åbenhed om min på det tidspunkt relativt begrænsede erfaring med SharePoint, men jeg havde massiv erfaring inden for web- og CMS-systemer på .NET-platformen, så jeg fik opgaven. Det blev i alt til ét års engagement. Senere har jeg udvidet fokus igen og laver for tiden generel udvikling på .NET-platformen inden for web og integration,” fortæller Søren Andersen.
Frihedsfølelsen er den vigtigste
I en årrække fandt Søren Andersen ind i en rytme, hvor han skiftevis arbejdede og tog på kortere og længere sejlture. Sådan gik det, lige indtil han mødte sin kone og stiftede familie.
“I dag foregår mit primære liv foran skærmen ligesom alle andre,” griner Søren Andersen. “Men så laver vi en afstikker engang imellem, som den, vi har gang i nu. Min kone er også freelancer, så det kan heldigvis lade sig gøre,” siger Søren Andersen og sammenfatter selv sin største motivationsfaktor.
”Frihedsfølelsen er det vigtigste. Friheden til selv at vælge sine opgaver som konsulent. Og den frihed, jeg føler, når jeg er ude på havet. Når jeg sejler, er jeg helt afkoblet fra resten af verden. Der er ingen larm. Man skal ikke koncentrere sig om andet end at sejle. Det er enormt afstressende og godt til at bygge ny energi op på,” slutter han.
Søren Andersens gode råd til andre konsulenter
- Lad være med at shoppe for meget rundt mellem bureauer og virksomheder som freelancekonsulent. “Hvis jeg er ude hos en kunde på opgave og bliver tilbudt en opgave samme sted via et andet bureau, siger jeg pænt nej tak”
- Gør det nemt for arbejdsgiveren at hyre dig ind igen. “Opfør dig professionelt, indgå i fællesskabet og levér varen. De fleste af de virksomheder, der hyrer mig, har jeg været i før. Det vil sige, at de kender mig og ved, hvad de får”
- Vær ikke bange for at stige af karrieretoget for en stund for at lave noget helt andet. “De første gange, jeg gjorde det, var jeg meget urolig for, hvad der skulle ske, når jeg vendte tilbage igen, og om der var arbejde at få. Det er der”
- Hold dig selv opdateret. “Det hænger sammen med modet til at stige af toget, at man holder sig selv i gang og er ajour på den nyeste teknologi. Det er vigtigt for mig at bruge tid på at tage til konferencer, sparre med mit netværk og selvstudere foran skærmen”