Interview med Johan Halberg, Reaearch Manager, IDC
Analysehuset IDC sætter fokus på it-konsulent- ernes businessforståelse, når de skal fremhæve hovedpunkterne for 2015. Selvfølgelig skal den tekniske viden om de store trends være i orden. Men det er evnen til at italesætte forretningens behov, der kommer til at adskille de gode konsulenter fra de middelmådige.
Som it-konsulent skal man kunne levere, hvad kunderne efterspørger. Selvom det måske lyder indlysende og logisk, så er det et krav, der er accelereret i omfang og betydning de seneste år, og kravet kommer i høj grad også til at præge konsulenternes hverdag i 2015. Det siger Johan Hallberg, Research Manager i IDC Nordic.
“Inden jeg kom til IDC, var jeg selv konsulent i ti år – syv af dem som freelancer. Så jeg ved, at faget altid har handlet om at forstå sine kunder og levere derefter. Men når jeg alligevel vil påstå, at det bliver vigtigere end nogensinde før for konsulenterne at flytte tættere på deres kunders forretning, så hænger det sammen med fremkomsten af det, vi kalder The 3rd Platform,” siger Johan Hallberg.

It er forretningen
The 3rd Platform er IDC’s forsøg på at beskrive, hvilken teknologisk udvikling verden har gennemgået. Mobilitet, cloud computing, social computing og Big Data har hver for sig grundlæggende ændret måden, vi får leveret og forbruger it på. Men teknologierne indvirker også på hinanden, forstærker hinanden og udgør tilsammen en helt ny teknologiplatform for vækst og innovation – en tredje platform.
“Mange virksomheder har stadig legacy-systemer, der baserer sig på The 2nd Platform. For dem er The 3rd Platform en kæmpe forandring, som de stadig er i proces med at implementere i deres forretning,” siger Johan Hallberg.
Han forklarer, at for morgendagens virksomheder er it og teknologi ikke længere noget, man gemmer væk. It og teknologi er simpelthen selve forretningen.
“Vi forudser derfor også, at it-konsulenterne kommer til at rykke meget tættere på forretningen i fremtiden. For det er der, der er brug for deres kompetencer og viden.”
Et ændret mindset
It’s voksende betydning i flere og flere virksomheders forretningsmodel er grundlæggende godt nyt for konsulenter. For det betyder, at der er brug for dem. Men det kræver også, at man er i stand til at gribe de muligheder, der opstår – når de opstår.
“Hvis man skulle være lidt grov, kan man dele morgendagens it-konsulenter op i to kategorier. Der er dem, der anerkender, at de ikke længere kan sidde for sig selv i et hjørne af virksomheden, men er nødt til at bevæge sig ind i ledelseslokalerne. Og så er der dem, der er tilfredse med det, de ved, og ikke ønsker at udvikle sig. Jeg vil mene, at man løber en stor risiko som konsulent, hvis man tilhører den sidste kategori,” siger Johan Hallberg.
Vil det være fair at sige, at for konsulenterne handler det lige så meget om et ændret tankesæt, som det handler om teknologi?
“I den grad. Lad mig prøve at komme med et eksempel, som illustrerer pointen. I Finland havde man i mange år Nokia, som buldrede afsted, og man havde papirindustrien. For 15 år siden så alt lyserødt ud. Men i 2014 var Finlands BNP faktisk negativt, hvilket er en katastrofe. Finlands største virksomheder var ikke i stand til at transformere sig selv og skifte kurs i tide, og det lider hele deres samfund under i dag,” siger Johan Hallberg.
“Finland har altid været kendt for at have et fremragende uddannelsessystem, men det tilhører i dag den gamle verden. Det er ikke fulgt med tiden. Hvis jeg skal komme tilbage til it-konsulenterne, så handler det for dem om at forstå, at de selv skal drive deres kompetencer fremad. Det kan være svært. Jeg har som sagt selv været konsulent og ved, hvordan det er, når man arbejder på et stort projekt. Så føler man ikke, at man har tid til at gå til en konference eller åbne en fagbog i fritiden. Men jeg kan kun sige, at det bliver vigtigere og vigtigere at udvikle sig. Ikke kun udvikle sig fagligt, men også mentalt. Man skal hele tiden være omstillingsparat.”
Lær og tal et andet sprog
Johan Hallberg forklarer, at det for nogle kan være svært at forlade den klassiske forestilling om en it-konsulent, der sikrer en stabil drift mod til gengæld at få lov til at sidde godt gemt væk i en it-afdeling.
“Selvfølgelig kommer det også an på, hvilken type it-konsulent man er. Er man udvikler, er det primære selvfølgelig at holde sig opdateret på nye teknologier. Men er man projektleder skal man kunne samarbejde med nye typer af interessenter og også agere på en ny måde. Man skal ikke sige: “Jeg er projektleder på alle fremtidige implementeringer på projektet, og opgaven vil tage mig fem måneder.” Man skal sige: “Din virksomhed har brug for mere kapacitet, hvis den skal kunne håndtere flere kunder.” Det er et helt andet sprog, man skal tale. Et businesssprog,” afslutter Johan Hallberg.
Business apps (endelig) på vej frem
Johan Hallberg fortæller, at Norden langt om længe er begyndt at se B2B-markedet implementere ny teknologi i de daglige arbejdsgange. For virksomhederne handler det især om at give kunderne en god brugeroplevelse på de mobile platforme, ligesom det handler om at øge smidigheden og tilgængeligheden i medarbejderens digitale værktøjskasse.
“Udviklingen hænger nært sammen med fremkomsten af flere business-apps, som er direkte forbundet til virksomhedernes it-systemer. Vi troede, at det ville gå hurtigere med at få disse løsninger udviklet og i brug i Norden, men nu ser vi det endelig rykke for alvor. Den udvikling vil fortsætte og tage til i styrke i 2015. Det er måske også værd at vide, hvis man er konsulent.”