Cloud & mobilitet dominerer Microsofts 2015-agenda

Interview med Ole Kjeldsen, Teknologidirektør, Microsoft.

Cloud first og Mobile first står øverst på Microsofts dagsorden for 2015, siger den danske teknologidirektør. Alle de produkter og services, som bliver sendt på markedet, understøtter skyens enorme computerkraft kombineret med agiliteten i mobil dataindsamling.

“De to altoverskyggende fokusområder for Microsoft i 2015 er cloud og mobilitet,” indleder teknologidirektør i Microsoft Danmark, Ole Kjeldsen. “Trends som Big Data, social computing og Internet of Things har vi selvfølgelig også fokus på. Men alt er drevet af cloud og mobilitet.”

Ole Kjeldsen forklarer, at Internet of Things eksempelvis giver mulighed for interessante analyser, som kan generere viden, man slet ikke anede, man kunne erhverve sig.
“Men meget i Internet of Things er kun muligt, fordi vi er i stand til at hente data fra mobile enheder og sensorer. På samme vis kan vi kun kværne de enorme datamængder, der kommer ud af Internet of Things, i skyen, fordi den computerkraft, der er nødvendig, sjældent er tilgængelig i et traditionelt datacenter. Så alt begynder og slutter ved cloud og mobilitet.”

Elevator-IoT

I dette mobilitets- og cloud-spor fortæller Ole Kjeldsen, at Microsoft har hjulpet elevatorgiganten ThyssenKrupp med en større global Internet of Things-installation. ThyssenKrupp har koblet sensorer på de fleste komponenter i deres elevatorer, så de kan registrere basal funktionalitet såsom antallet af gange et kabel er blevet strakt eller antallet af tryk på en knap. De funktionsdata bliver opsamlet i skyen ved hjælp af Microsoft Azure Intelligent Systems Service, hvorfra man ved hjælp af algoritmer kan generere en analyse af den pågældende komponents levetid, og om elevatoren trænger til service.

“ThyssenKrupp ønskede i bund og grund at optimere deres servicefunktion. Dels fordi service er deres største omkostning, og de kunne spare et stort beløb på at effektivisere processen, og dels fordi elevatorer, der ikke kører, giver utilfredse kunder. I dag kan de skifte en komponent ud, inden elevatoren går i stykker. De kan automatisk bestille komponenten hjem i god tid, fordi der går en notifikation ud fra systemet til leverandøren af komponenten, og de kan automatisk få komponenten distribueret ud i supportnettet i god tid, så de undgår ventetid ved udskiftningen,” fortæller Ole Kjeldsen.

“Vi har gang i fem-seks lignende IoT-cases i Danmark inden for produktion og forsyning, men kan også mærke, at det offentlige er begyndt at rykke på området. Inden for vej og trafik er den form for analyser eksempelvis oplagte at foretage.”

Konsulentopgaverne eksploderer i 2015

Som alle andre i markedet kan Ole Kjeldsen og Microsoft også konstatere, at det forretningsområde, der rykker mest og hurtigst lige nu, er cloud. De afledte konsulentopgaver af det kraftige ryk mod skyen står nærmest i kø for at blive løst, siger han.
“Vores kunder fortæller, at det ikke er et spørgsmål om, hvorvidt de vil i skyen eller ej, men udelukkende et spørgsmål om, hvad de vil bruge skyen til, hvor meget de vil rykke op, og med hvilken hast det skal ske. I dag bruger mange kun skyen til disaster recovery, men flere og flere vil gerne bruge den mere aktivt, fordi der er store penge at spare. I den proces er der i den grad brug for hjælp. Dels til analysen af, hvilke dele af infrastrukturen og applikationslaget, man skal lægge op. Dels til at sørge for, at man overholder al lovgivning i processen. Og dels til at bestemme, om der er følsomme data, der skal behandles særligt. Den form for opgaver kan jeg kun se eksplodere i 2015.”’

Management og governance

Ole Kjeldsen forklarer, at han også kan se området for platformshåndtering vokse i vigtighed og omfang i 2015. Det er de færreste virksomheder, som baserer hele sit it-miljø på én leverandør, hvilket betyder en bred vifte af produkter fra mange forskellige producenter.

“Der er udfordringer forbundet med eksempelvis at lave device management og it governance på tværs af de mange platforme. De konsulenter, som behersker den disciplin, vil stå godt,” siger Ole Kjeldsen og nævner i samme ombæring Microsoft Intune.

Microsoft Intune leverer cloud-funktioner til administration af pc’er og mobile enheder. Med Microsoft Intune kan virksomheder administrere alle klientcomputere i organisationen fra ét og samme cockpit inkl. Windows-, Windows RT-, Windows Phone 8-, Apple iOS- og Android-enheder. Man kan overføre og udgive softwarepakker, konfigurere og implementere administrations- og sikkerhedspolitikker samt hardware og software uden en lokal infrastruktur.
“Man kan endda håndtere sin applikationsportefølje i skyen på samme måde, som man håndterer sin on premise-applikationsportefølje”, siger Ole Kjeldsen.

Fintune og tweake

Ole Kjeldsen runder af med at nævne to nye roller inden for it, som han vurderer kan få et gennembrud i 2015. Det første område er inden for it-sikkerhed, hvor blandt andet en kommende EU-forordning formentlig vil få den konsekvens, at alle virksomheder over en vis størrelse skal have en data privacy-ansvarlig.

“Det at forstå dataklassifikation, privacy impact og generelt have styr på, hvordan data behandles, klassificeres og håndteres – internt i virksomheden og hos underleverandører – bliver rigtig stort i fremtiden.”
“Derudover tror jeg, at dataanalytikere kommer mere og mere i fokus. Det handler ikke bare om, at man skal være i stand til at analysere virksomhedens egne data. Det handler i ligeså høj grad om, at man skal være i stand til at analysere eksterne datakilder og kunne sammenholde dem med virksomhedens eget datasæt for at få ny viden ud af de korrelerede data”, siger Ole Kjeldsen og slutter:
“I gamle dage var hovedpersonen databaseadministratoren, fordi han vidste, hvordan man fintunede og tweakede systemerne, så han kunne performanceoptimere. I dag handler it mere om værdiskabelse. Værdiskabelse på baggrund af analyse. Den rolle er relativt ny og derfor udefineret. Hvis man formår at fylde det tomrum ud, er det et kommende smørhul at befinde sig i som konsulent.”


Azure Machine Learning

Microsoft frigav for nylig Azure Machine Learning i beta. Azure Machine Learning er en portal, der kan skabe såkaldte prædiktive analyser. Azure Machine Learning stiller mere end 100 statistiske modeller til rådighed, giver mulighed for, at brugerne selv kan lægge deres egne modeller ind og inkluderer derudover fri computerkraft og storage. Alt sammen for at virksomheder i alle størrelser og brancher kan begynde at arbejde med deres data på en ny måde.

“Vi ser flere og flere i markedet, som ikke bare begynder at samle data ind fra deres egen produktion, men som også indsamler transaktioner fra kunde- og partnerdialoger. Selvfølgelig i henhold til gældende lovgivning”, siger Ole Kjeldsen. “Nogle af dem ved ikke helt, hvad de skal bruge data til endnu, men de har en idé om, at dataene en dag får værdi. Jagten på den business mulighed understøttes af Azure Machine Learning”.

Windows 10: Sammenhæng på tværs

“Hvis jeg skal komme med én overskrift for Windows 10, så er det sammenhæng på tværs”, siger Ole Kjeldsen forud for lanceringen af Microsofts kommende styresystem.

“Langt de fleste af vores kunder implementerer en vifte af
forskellige servere i vores Azure-platform. Ambitionen for Windows 10 er, at den brugeroplevelse skal være så sammenhængende som muligt på tværs af leverandører.”

“Inden for Microsoft egen portefølje af enheder skal
brugeroplevelsen også være så sammenhængende som overhovedet muligt med Windows 10. Selvfølgelig er der naturlige skærmforskelle forbundet med at arbejde fra en smartphone og en pc, men vi kommer tættere på en ensartet oplevelse”.

INtf?

KonsulentNyt nr. 38, 2015: