Interview ved Software-udvikler og konsulent Ruben Nørgaard.

Mobility-konsulenten

skal være brobygger og blæksprutte

Software-udvikler og konsulent Ruben Nørgaard har flere gange ageret bindeled mellem forskellige fagdiscipliner i mobility-projekter. En kæmpe fordel, siger han selv og peger på, at netop tværfaglighed er et nøgleord i arbejdet med mobilitet.

“Hva…, hvor skal vi hen du?” Sådan lød det som bekendt fra den lille skærmtrold Hugo i begyndelsen af 1990’erne. En trold og en bagvedliggende teknologi, der ikke bare blev en dansk, men også international succes som et eksempel på de muligheder, der lå i interaktivt tv. Nogle år efter Hugos første fremtoning flyttede softwareudvikleren Ruben Nørgaard fra Aalborg til København og til virksomheden Gonzoft. Selvom han ikke kom til at arbejde direkte sammen med opfinderne af Hugo, men “kun” folk fra samme organisation, så emmede hele udviklermiljøet dengang af de mange nye muligheder, der var blevet skabt i og med interaktivt tv, fortæller Ruben Nørgaard i dag.

“Det var en enormt sjov tid. Jeg arbejdede tæt sammen med manuskriptforfattere og grafikere, som tegnede baggrunde og animationer. Det var alt det indholdsmæssige, der var i fokus – det tekniske skulle bare fungere. Det gjorde, at jeg meget hurtigt i min karriere lærte, at software og udvikling bare er ét ben i processen, der skal understøtte de mange andre ben, før et produkt er færdigt. Havde jeg nu trådt mine barnesko i banksektoren eksempelvis, hvor man bare skulle få nogle tal til at gå op, havde mit karriereforløb nok set anderledes ud,” siger han og laver selv en sammenligning mellem interaktivt tv og de mobile løsninger, han har som fokusområde i dag.

“Mobility handler ligesom interaktivt tv om, hvordan brugeren oplever noget på skærmen. Hvordan det føles at bruge løsningen. Det er tankevækkende, hvor utrolig lidt der skal til for at skelne en succesfuld applikation fra en mislykket. Tag eksempelvis apps til mobile betalinger, som eksisterer i mange forskellige versioner. Funktionalitetsmæssigt ligger de meget tæt op ad hinanden, og alle kan flytte penge fra A til B, men når man sammenligner brugeroplevelserne, er der stor forskel. Se bare på Danske Banks MobilePay, som har omkring 1.6 mio. brugere, hvilket langt overgår konkurrenterne. Det er forståelsen for de bløde værdier, som afgør, om en app bliver en succes eller ej.”

Beslutningsproces på få minutter

Ruben Nørgaard siger, at der selvfølgelig også er fokus på brugeroplevelsen i interaktionen med et website. Men han understreger, at der trods lighederne også er meget stor forskel på henholdsvis udvikling til webben og udvikling til mobile platforme.
“Når man købte en telefon for ti år siden, købte man en feature-phone. Det vil sige, at telefonen havde nogle faste features, og så valgte man det brand, man gerne ville have. I dag vælger man i højere grad en platform, når man vælger en telefon eller en anden mobil enhed, og så fylder man selv de features ind, man gerne vil have efterfølgende,” siger Ruben Nørgaard og uddyber:

“Kravet til, om man synes, en app er god nok til eksempelvis at håndtere ens e-mail, er skærpet meget voldsomt. Vi taler om en beslutningsproces på få minutter. Hvis brugeren bliver træt af din app, sletter han den bare og vælger konkurrentens. Derfor er brugeroplevelsen så central, når vi snakker apps og mobile løsninger generelt.”

Ruben Nørgaard forklarer, at det som udvikler ikke betyder, at man skal være ekspert i alt inden for mobilitet – det er området alt for komplekst til. Men det betyder, at man eksempelvis skal forstå termerne user interface og user experience. For det er bl.a. personer fra disse faggrupper, man i stigende grad kommer til at arbejde sammen med som softwareudvikler.

“Når en ekspert har brugt en halv uge på at lave en baggrund i de rigtige farver, så skal man lytte til vedkommende. For han har sandsynligvis testet netop den baggrund af i markedet og fundet ud af, at det er den, folk foretrækker. Ligesom det på samme vis har betydning for brugerens oplevelse, om en knap sidder til højre eller til venstre i interfacet. For mange udviklere vil arbejdet med den form for detaljer være nyt. Gennem studiet har de været vant til, at hvis programmet regner rigtigt, så er opgaven løst. Sådan er det ikke med mobilitetsløsninger. Der er meget løbende justering.”

”Så arbejdet med mobilitet er for udviklere ikke kun et spørgsmål om at beherske det faglige, det handler også om et forandret mindset?”

“I høj grad. Mobility er et område, hvor alle discipliner mødes – usability, grafisk design, sikkerhed, optimering, branding osv. Og hver disciplin har sin egen kok, der vil have indflydelse. Det kaos skal man kunne navigere i,” siger Ruben Nørgaard.

Belønningen tager tid

Efter en periode som selvstændig blev Ruben Nørgaard for nogle år siden ansat i et konsulenthus, hvor han udviklede softwareløsninger for store industrikunder. Her spottede han hurtigt et potentiale for at implementere mobility-løsninger. Han kunne konstatere, at flere af virksomhedernes medarbejdere i forvejen gik rundt med tablet-computere og installerede alt muligt software for at forsøge at kommunikere med fabrikkens gamle IT-systemer. Ofte forgæves og i bedste fald mangelfuldt.

“Men det interessante var jo, at medarbejderne havde taget mobility til sig. De var klar. Men de softwareudviklere, der designede systemerne, etablerede bare en server, en database og stationære skærme rundt omkring på fabrikken, som de skulle klare sig med. Efter min mening skulle medarbejderne i stedet have haft mulighed for at kunne tilgå de nødvendige informationer, når og hvor det passede dem. Så de eksempelvis kunne få en produktionsrapport direkte ned på deres tablet med det samme et transportbånd gik ned, eller de fik en anden form for alarm,” siger Ruben Nørgaard.

Han forklarer, at hans chef var meget skeptisk, da han foreslog investeringer i mere mobile løsninger. Det kostede penge og gav ikke altid overskud i de første fire-fem projekter.
“Men det er jo gennem de første projekter, man lærer og bliver klogere, så man kan tjene kassen på projekt 5, 6, 7, 8 og 9.”

Continuous integration

I dag er Ruben Nørgaard selvstændig konsulent igen og en del af ProData Consults netværk. Her arbejder han i øjeblikket hos TDC/YouSee, hvor han bl.a. er med til at udvikle en ny app, som man frigiver nye versioner af hele tiden.

“Release management er lidt af et religionsspørgsmål,” siger Ruben Nørgaard. “Nogle har kun releases tre-fire gange om året, mens andre tror mere på det, der hedder continuous integration. Det er den model, jeg arbejder efter, og det er også primært sådan, det foregår i mobilmarkedet. Continuous integration vil sige, at man arbejder på sin software løbende, retter måske en enkelt feature og frigiver så den nye version med det samme. Tanken er, at man hellere vil hjælpe brugeren med et hurtigt bug fix med det samme i stedet for at vente. Det er en mere agil måde at udvikle på.”

Som Ruben Nørgaard forklarer, passer denne tilgang godt til den måde, man konsumerer IT på i dag sammenlignet med for ti år siden, hvor brugerne troligt ventede på næste frigivelse af eksempelvis en stor Microsoft-pakke.

“Det er et meget mere dynamisk marked i dag. Hvis man eksempelvis arbejder på en stor app, kan kravene godt ændre sig undervejs, fordi en konkurrent netop er udkommet med en ny version af sit produkt. Som udvikler betyder det, at man ikke længere kan regne med at få en seks måneders spec, man kan programmere efter og udgive. Man er nødt til løbende at prøve ting af. Det betyder også, at man kommer til at lave noget kode, som man efterfølgende smider ud, fordi projektet har ændret sig undervejs,” siger Ruben Nørgaard.

”Har du et afsluttende godt råd til konsulenter, der gerne vil gå mobility-vejen?”

“Jeg har fundet ud af, at det er godt at have en sekundær vinkel på sit CV. Man skal selvfølgelig have det basale tekniske i orden, men hvis man derudover kan tilbyde en overbygning i en eller anden retning, har man en fordel i forhold til at få en opgave. Jeg har eksempelvis flere gange mødt stor begejstring for, at jeg kan bygge bro mellem det tekniske og de mere bløde discipliner inden for softwareudvikling. For det er som regel noget, der gør ondt i mange virksomheder. Hvis man kan finde sin lille niche, tror jeg, at man er godt stillet,” afslutter Ruben Nørgaard. 

INtf?

KonsulentNyt nr. 37, 2014: