“Jeg kan godt møde kunder, som beder mig om at overføre deres nuværende webløsning direkte til en mobilløsning. For som de siger: “Det er vel nogenlunde det samme.” Der må jeg fortælle dem, at nej, det er det altså ikke”.
Nogle vil kalde det held, andre dygtighed. Uanset hvad så har bølgen af mobilitetsløsninger banet vejen for en dedikeret karriere som udvikler til den platform, han holder allermest af – og endda beundrer. Mød ProData-konsulenten Jesper Zuschlag.
Den 45-årige programmør Jesper Zuschlag er et godt eksempel på, hvor langt kombinationen af talent og interesse kan bære en karriere. Siden han blev færdig som datalog i 2000, har han arbejdet med både indlejrede systemer og backend-udvikling, men gennem de seneste mange år har den primært stået på mobilprojekter og særligt udviklingen af apps.
“Jeg tror meget tidligt, jeg så mulighederne i, at man altid bar sin mobiltelefon på sig, og at den kunne gå på nettet. Den kombination appellerede til mig – også før, at smartphones for alvor vandt bred udbredelse,” indleder Jesper Zuschlag.
Han forklarer, at hans første mobility-projekt var i starten af 00’erne, hvor han udviklede et tidsregistreringssystem til én af de gamle Nokia Communicator-modeller. “Det, jeg bedst kan huske fra den tid, er, at både mobilteknologien og netværksteknologien var ret umoden. Datakommunikation over mobilnettet kørte over det, der hed en 2.5G-forbindelse. Det gik ikke specielt hurtigt og var heller ikke særligt stabilt. Så selvom man allerede dengang havde visioner om mobilitet, så kunne de ikke realiseres,” siger Jesper Zuschlag.
iOS-entusiast
Netværksforbindelserne blev med årene bedre og bedre og billigere og billigere. Men brugeroplevelsen på mobiltelefonerne blev ved med at halte efter, så snart man ville surfe på nettet. Men så skete der noget i 2007, da Apple lancerede deres første iPhone.
“Jeg har altid har været en stor beundrer af Apple og havde på det tidspunkt arbejdet med udviklingsværktøjer og programmeringssprog til Mac i mange år. Men det var rent privat og for min egen fornøjelses skyld. Jeg kunne ikke bruge interessen til noget erhvervsmæssigt, fordi antallet af firmaer, der laver Mac-udvikling i Danmark, kan tælles på en meget lille hånd,” siger Jesper Zuschlag og forklarer, at han med iPhonen pludselig kunne veksle fornøjelse til forretning.
“Rent softwareteknologisk fungerer iPhone i princippet som en Mac. De har bare fjernet alle de ting, som er for tunge eller irrelevante på en mobiltelefon, og så har de lagt en ny brugergrænseflade ovenpå. Da først smartphones blev allemandseje, kunne jeg anvende min viden professionelt. I dag udvikler jeg primært til iOS. Jeg har efterhånden måttet konkludere, at det er nødvendigt med et klart platformsfokus. Hvis jeg skal kunne følge med og være spids på en platform, så kan jeg kun dække én. Der er sikkert mobiludviklere, der er dygtigere end mig, som kan følge med i flere, men jeg føler, at det er nødvendigt for mig at være fokuseret,” siger Jesper Zuschlag.
Det kan da ikke være så dyrt
Både teknologi, brugere og marked er blevet meget mere modent siden de første iPhones, Androids senere forfølgelsesløb og opbyggelsen af begge plastformes økosystem af apps. Men det ændrer dog ikke ved, at Jesper Zuschlag stadig kan møde kunder, som hænger fast i forældede tankesæt omkring mobiludvikling.
“Jeg kan godt møde kunder, som beder mig om at overføre deres nuværende webløsning direkte til en mobilløsning. For som de siger: “Det er vel nogenlunde det samme.” Der må jeg fortælle dem, at nej, det er det altså ikke. Det kan godt være, at en bruger kan lære at bruge en webløsning på sin smartphone, men vedkommende vil få en dårlig oplevelse ud af det. I stedet for det fulde system, skal man måske kun præsentere brugeren for fire-fem brugsscenarier,” siger Jesper Zuschlag og forklarer, at der også stadig ligger en uddannelses- og opdragelsesopgave i at få nogle kunder til at forstå, at et mobilprojekt kræver de samme økonomiske og mandskabsmæssige ressourcer som et traditionelt udviklerprojekt.
“For mange er der stadig noget psykologisk i, at man udvikler til en fysisk lille enhed. Opfattelsen er, at det kan da ikke være så svært, det tager da ikke så lang tid, og det behøver da ikke være så dyrt. Men de glemmer, at der ligger den samme programmeringsopgave bag et mobilprojekt som i et hvilket som helst andet udviklingsprojekt med tests og gennemtænkning af arkitekturen, så den er skalerbar og kan ændres og genbruges.”
Tablets var et hul i markedet
'”Hvad betød det for dig som udvikler, da iPad kom?”
“Rent teknologisk ikke noget. Bortset fra nogle få ting er det fuldstændig det samme at udvikle til iPhone, som det er at udvikle til iPad. Men hvis man skal sige noget generelt om iPad og tablets i det hele taget, så er det, at man lige pludselig fik en ny enhed, som rent brugsmæssigt placerede sig mellem en smartphone og en bærbar. En tablet er for stor til at være lille og for lille til at være stor. Det format var der et hul i markedet til.”
“Derudover tror jeg ikke, at man skal undervurdere, at en tablet er et meget intimt værktøj. En computer med en opslået skærm kan godt skabe en barriere mellem to mennesker. Det gør en tablet ikke. Der kigger man sammen på skærmen, det er nemt at pege og visualisere sit budskab, og det giver en meget bedre kommunikation i eksempelvis en kundedialog.
”Kan man sige, at tabletten satte yderligere fart på mobiludviklingen, fordi tablet-apps passede bedre til virksomheder end smartphone-apps?”
“Afgjort. Der er kommet mange flere anvendelsesmuligheder med tablets. Især i erhvervssammenhæng. Tabletten har helt klart været med til at åbne nye markeder.”
Sikkerhed skal være present
Vi er også nødt til at runde sikkerhedsaspektet i mobiludvikling. Hvor meget fylder det i dit udviklingsarbejde?
“Sikkerhed er enormt vigtigt i mobiludvikling, fordi man skal være opmærksom på det på en anden måde, end man måske er vant til. Mange mobile løsninger indeholder i dag personlige eller fortrolige oplysninger. Hvis man laver et system i et afskærmet og beskyttet netværksmiljø, er der måske ikke samme fokus på sikkerhed. Men på en mobil enhed er man hele tiden nødt til at tage højde for brugssituationen. Måske anvender brugeren et offentligt WiFi, måske bliver enheden tabt eller stjålet. Sådan nogle ting,” siger Jesper Zuschlag.
”I et team er der så typisk én person, der håndterer sikkerhedsaspektet?”
“Nej, det er der desværre ikke. Det er udviklerens opgave at tænke det ind. Det er da lidt mærkeligt.”
“Ja, det kan man godt sige. Men det hænger igen sammen med, at Danmark er et forholdsvis lille land. Mobiludviklingsteams er ikke store, ofte er det bare en enkelt person eller højst en håndfuld. På web- eller serverapplikationsopgaver kan man godt se teams på 20-30 mand. Det ser man ikke særligt ofte på mobiludviklingsopgaver. På den måde er det danske marked faktisk stadig en smule umodent,” slutter Jesper Zuschlag.
Et godt råd
Hvis Jesper Zuschlag skulle guide eventuelle nye mobiludviklere, peger han i to retninger og kun to: iOS og Android.
“Man kan ligeså godt vælge Android som iOS. Det er i hvert fald to platforme, der er kommet for at blive. Microsoft-platformen tror jeg ikke så meget på. Har man en baggrund inden for Java, som Android jo baserer sig på, eller bruger man selv Android, bør man selvfølgelig kigge i den retning. Generelt skal man vælge den platform, hvor ens entry-barriere er lavest,” råder han.
Fra skuffeprojekt til App Store
Som Jesper Zuschlag formulerer det, har alle rigtige nørder altid gang i et skuffeprojekt. Hans består bl.a. i udviklingen af små visuelle værktøjer til iOS, men også udviklingen af spil. Her udgav han i 2014 sammen med to kammerater vendespillet Memorize i Apple App Store, og det er siden blevet downloadet ca. 3000 gange. “Det er ikke meget, men hæderligt,” griner Jesper Zuschlag.