Statistikker og trends

ifølge Jan Wolff

Gartner, Computerworld og Version2 skriver alle om de store trends indenfor IT. Buzzwords som BigData, BYOD og Cloud fylder rigtig meget, men hvad efterspørger kunderne egentlig hos ProData Consult, når det drejer sig om konsulentydelser og kompetencer?

Det har Jan Wolff taget et kig på og dissekeret alle kundernes forespørgsler på IT-konsulenter siden 1. januar i år til og med slutningen af august 2014.

Jan _artikel _1

Janartikel2

Microsoft: Der er ingen tvivl om, at en stor del af vores tekniske opgaver ligger indenfor Microsoft området, og især Microsoft System Center Suiten er på vej frem inden for infrastruktur og drift. På CRM delen er DYNAMICS CRM stærkt efterspurgt, og vi mangler ofte konsulenter med kompetencer inden for CRM. Sidst men ikke mindst er ASP.NET MVC og Web API’et ved at få fat og efterspørges ofte i forbindelse med webudvikling og REST baseret applikationer. Der er ingen tvivl om, at det er den vej internettet er på vej hen.

SAP: Vi er bare ikke et SAP hus og derfor overrasker det ikke, at vores efterspørgsel på dette område er så lavt, men vi har dog af og til SAP opgaver og er altid på udkig efter flere SAP projekter og SAP konsulenter.

Oracle: Oracle har købt SUN og dækker derfor også vores Java opgaver. Vi har generelt en ret god efterspørgsel på både Oracle specialister og Java udviklere. Inden for Java er det især Java SE 7, der er den foretrukne platform og Eclipse som IDE. Det mest brugte testværktøj er JUnit, Git til versionscontrol og Jenkins til continuous integration services. Som ORM framework er Hibernate i front og som build tool er det Maven. Den mest populære applikations server er Tomcat.

IBM: Dækker primært vores Mainframe opgaver, som vi af og til har fra vores bankkunder. I de sidste 8 måneder har knap 10 % af kundernes forespørgsler været indenfor IBM. Vi kan dog se en tendens til, at det er faldende.

Andet: Dækker alt fra OpenSource, SAS, Teradata, JavaScript og iOS. Især mobiludvikling har taget fart hos vores kunder. Vi har løbende iOS projekter, som vi mangler ressourcer til.


Hvad kommer der i fremtiden?

WEB generelt:
Der er ingen tvivl om, at HTML5 var ”darlingen” i 2011, og både 2012 og 2013 var voldsomt præget af efterspørgsel på konsulenter med erfaring i JavaScript og JS biblioteker. JavaScript er ikke bare fleksibelt og nemt at bruge, men også krydsplatform og browser venligt.

JavaScript biblioteker som jQuery, Node.js, Knockout.js og AngularJS, er blevet en integreret del af webudvikling og dermed meget efterspurgte kompetencer fra vores kunder.

Krav til websites optimeret til mobile enheder er stadig stigende sammen med kravet om, at de skal være responsive og interaktive, og her spiller JavaScript en stor rolle og vil nok gøre det i lang tid frem uanset platform.

Microsoft:
ASP.NET MVC og Web API’et er som tidligere skrevet stærkt på vej frem og ofte meget efterspurgte kompetencer. Arbejder du med real time web, så tag et kig på SignalR. Derudover synes jeg, der skal tages et kig på Katana projektet også betegnet som OWIN (Open Web Interface for .NET), der kan afkoble web applikationer fra webserveren. Den næste release af Katana vil indeholde understøttelse af netop MVC, Web API og SignalR.

Java fremtiden:
Jeg tror, at mange Java udviklere er begyndt at kigge på Java 8, og mon ikke kunderne snart begynder at opgradere? Derudover glæder jeg mig til at se, om Scala får fat som det næste store JVM sprog. Maven har godt fat i markedet som build tool, men Gradle er helt klart på vej frem og værd at kigge på.

Sidst men ikke mindst, er Intellij IDEA på vej frem og klart et IDE der er værd at kigge på, hvis man er træt af Eclipse eller NetBeans.

Mobil:
Vi har stort set ingen efterspørgsel på Windows phone udviklere fra vores kunder. Android er på et rimeligt niveau og iOS er kraftigt stigende. Især med iOS 8 på gaden, vurderer jeg, at flere kunder vil anvende de nye muligheder for at understøtte deres forretning eller tilbyde nye produkter og derved efterspørge konsulenter med professionel iOS erfaring. 


Hvordan finder vi konsulenten til kundens forespørgsel?

Når en kunde har sendt en forespørgsel til ProData Consult, går ressourceafdelingen i gang med at finde en matchende profil blandt CV’erne i vores database. Den første søgning laves specifik på de forespurgte kompetencer, konsulentens ledighedsdato, og på hvilket niveau konsulenten har arbejdet med kompetencerne. Sekundært bliver der kigget på selve projekt-erfaringen, og på hvordan kompetencerne har været brugt. Det er derfor vigtigt, at man som konsulent holder sit CV opdateret, både de nyeste projekterfaringer og kompetencer.

Det er også ressourceafdelingen, der annoncerer efter konsulenter via www.konsulenter.dk. På konsulenter.dk annonceres næsten 1.000 konsulentjobs årligt.

INtf?

KonsulentNyt nr. 37, 2014: