Det var ikke udsigten til flere penge eller mere frihed, der fik Trine Meinert Ekknud til at gå fra en fast senior projektleder stilling til selv blive konsulent. Hun har bare altid været mere til målrettede udfordringer end til en forudsigelig projekt-portefølje. Dét har hun nu taget konsekvensen af – og erfaringerne som kunde skulle gerne give hende et forspring i kampen om de gode opgaver.
Trine Meinert Ekknud forlod sit faste job som senior projektleder hos Atea i januar for at gå sine egne veje. Det er nye udfordringer, der trækker, og muligheden for selv at vælge de opgaver, som hun mener, hun er den bedste til at løse. Men opgaverne kommer ikke af sig selv, så for at få kunder i butikken, gik Trine Ekknud i gang med at gøre sit CV tilgængeligt hos flere IT-konsulenthuse. ProData Consults HR-afdeling var de første, der ringede.
”Forløbet var enormt effektivt! Jeg fik et møde med HR-chefen for at finpudse mit CV, og han sørgede for, at der blev lagt vægt på de rigtige ting. Samtidig fik jeg hilst på salgschefen, der sagde, at han ville gå ud og sælge mig med det samme. Jeg nåede nærmest ikke at tænke, før jeg sad hos kunden to dage senere.”
Kunden er ATP, som lige nu opbygger en række afdelinger rundt om i landet. Afdelingerne skal udstyres med alt, hvad et moderne kontor har brug for, fra nymalede vægge til netværksforbindelser. De to områder, Trine Ekknud tager sig af, er printere og setup til videokonference.
”Udvælgelsen af leverandører og produkter ligger i programmet, så jeg skal sørge for leverandørstyring og tæt koordinering med de andre projekter, fordi det hele foregår samtidigt.”
Projektet er knap nok gået i gang. I dag er nemlig dagen før, Trine Ekknud starter på sit nye freelancejob.
”Jeg glæder mig til at få fingrene i materialet og se, hvordan mit projekt hænger sammen med de andres. Det er noget af dét, jeg synes er sjovt: at få det store overblik og at se, hvordan mit job hænger sammen med de andres, hvilket rapporteringsformat vi skal aflevere i, og hvilke værktøjer vi skal bruge. Jeg kan godt lide værktøjer,” fortæller Trine Ekknud.
Insider-viden
Men Trine Meinert Ekknud har ikke kun projektlederens værktøjer med i tasken. Der ligger også års erfaringer som kunde, hvor hun har oplevet mange af de fodfejl, som freelancekonsulenter begår. Den viden tager hun med sig nu, hvor hun skal sidde på den anden side af arbejdsbordet. Hun ved bl.a., hvor vigtigt det er, at man som konsulent danner sig et overblik og sætter sig ind i, hvad man får brug for, før man går ind til en ressource og booker et møde.
”Hvis jeg gør det som konsulent, vil jeg fremstå uforberedt og spilde personens tid. Jeg har som kunde oplevet at have en konsulent, der gik fra den ene til den anden i huset, fordi han var blevet utålmodig. Det skal man lade være med,” siger den nyslåede freelancer, der med sine erfaringer forventer at blive meget selvkørende i forhold til, hvad hun får brug for fra kunden.
”Der vil være ventetid, inden redskaberne er på plads i et projekt, men der er ting, jeg kan tage fat på selv uden at bryde ud af de fastlagte rammer.”
En anden af Trine Ekknuds kæpheste er, at konsulenter skal overholde aftaler og aflevere statusrapporter til tiden, da et projekt ofte er afhængigt af flere konsulenters arbejde.
”Jeg har stor respekt for aftaler og frister. Nu skal jeg fx ud og overholde metoder og formater i forhold til Prince2. Da programlederen skal indsamle data fra otte projekter, vil jeg være sikker på, at det ikke er mig, hun skal vente på.”
Gør man et godt indtryk hos en kunde, er der også større sandsynlighed for, at kunden vender tilbage en anden gang, fordi man allerede har forhåndskendskab til huset. Som Trine Ekknud siger med et smil:
”God og faglig opførsel lønner sig.”
Ikke brug for sikkerhedsnet
Sparegrisen blev ikke fyldt, inden Trine Ekknud sagde sit faste job op. Skulle opgavestrømmen tørre ind, tager hun gerne et mindre velbetalt job for en tid.
”Jeg er ikke kræsen med, at det skal være et job, hvor jeg stiger i graderne. Jeg kan sagtens bestride et almindeligt kontorjob i en kort periode eller stå for en café, hvis det blev nødvendigt.”
Hendes mand sørger for en stabil indkomst, og deres økonomi er skaleret til, at de kan sidde i huset med kun én løn i en periode. Men så galt regner Trine Ekknud ikke med, at det går.
”Én af de ting, der gør, at jeg ikke har haft brug for sikkerhed, da jeg besluttede mig for at tage springet, er, at mit netværk var enigt med mig i, at det var vejen for mig.”
De første måneder efter springet har Trine Ekknud brugt på konsulentarbejde, der styrkede hendes kompetencer inden for mobility og app-udvikling. Nu kan hun som projektleder stå for hele processen op til, at en udvikler går i krig med app’en.
”Det marked kommer, og der vil også være penge at tjene i det. Så jeg er ikke urolig for, om vi skal gå fra hus og hjem,” siger hun med et grin.
Vil gøre en forskel
Det var nu heller ikke pengene, der fik Trine Ekknud til at springe ud som konsulent, for hun tjente godt i sin tidligere chefstilling. Men hun ønskede et langt større udvalg af opgaver, end hvad en enkelt virksomhed kan levere. Og de projekter, der var i gang og på vej i Atea, var ikke nogle, Trine Ekknud brændte for. Hun følte heller ikke altid, at hun som fastansat havde den helt rette spidskompetence til en given opgave.
”Jeg vil gerne udnytte min kapacitet optimalt. Ikke kun for min egen skyld, men også for virksomhedens. Jeg vil ikke sidde i en stol uden at gøre gavn.”
Til gengæld forventer Trine Ekknud, at hendes nye freelancestol giver hende de udfordringer, som er den største motivationsfaktor for hende.
”Jeg har både siddet som øverste ansvarlig, og jeg har opereret i maskinrummet. Men det sjoveste for mig er at kunne gøre en forskel for en virksomhed i en situation, hvor de står for at kunne rykke et niveau op. Og det kan man jo i den grad som freelancekonsulent.”