Jorden rundt som telecomkonsulent

Hvornår begyndte du at interessere dig for IT? 

Det var omkring 6. klasse. Jeg elskede at spille computer- spil – og blev utrolig nysgerrig efter at finde ud af, hvordan man lavede disse spil. Senere startede jeg på universitetet, hvor jeg læste computerteknik (computer science) og matematik. Efter universitet begyndte jeg at arbejde for Amdocs – en ledende softwarevirksomhed inden for Billingsystemer.  

Hvad er det, du godt kan lide ved at arbejde i denne branche?

Det er et svært spørgsmål – men det er vel først og fremmest tilfredsstillelsen ved, at man laver noget, som bagefter bliver brugt af andre, og som letter deres arbejdsgange, eller hjælper dem til at gøre deres job bedre og gøre deres liv nemmere. Og så selvfølgelig at løse de udfordringer, jeg kommer ud for i dagligdagen. Det er jo fantastisk at sidde og lytte til en kundes problemer, gå tilbage til sit kontor, lave et program, der løser det, implementere programmet - og så efterfølgende se den succes, der kommer ud af det. Så er man stolt. 

 Jeg kan huske en gang hos et telefonselskab i Tyskland. De havde problemer med deres regningsindbetalingssystem. Deres kunder blev pludselig trukket dobbelt af telefonselskabet. Så de havde brug for én med det samme, som kunne skrive et program, der kunne tilbageføre alle dobbeltbetalingerne, så kunderne fik deres penge tilbage, inden det udviklede sig til en alt for stor katastrofe. Så på ingen tid fik jeg lavet det her program, fik alle pengene ført tilbage til kunderne – og alle var glade. Det var en fantastisk følelse at løse denne opgave.  

I IT-branchen, når du laver noget for en virksomhed, er det som regel af så stor betydning, at det påvirker virksomheden ret meget. Så jeg er altid stolt over de ting, jeg laver for en virksomhed, når det har store positive konsekvenser. 

Har du nogensinde oplevet et mareridt, hvor tingene virkelig gik galt? 

Åh ja – det var engang, hvor jeg var “on call”  – som betyder, at gik noget galt, kunne virksomheden ringe til mig, og så supporterede jeg over telefonen. En aften ved 3-tiden ringede en medarbejder fra virksomheden til mig og havde brug for hjælp til at få et system op at køre igen. Det her foregik i Tyskland, så jeg talte engelsk til ham og bad ham om at ”delete old files”. Da jeg kommer på arbejde næste morgen, kigger jeg lige ind i ‘the directory’ – og alle filer er VÆK. Der er helt tomt – ingenting!  Jeg råbte ”hvad f…. er der sket? Hvor er alle filerne?”, og personen sagde “Well – you told me to delete all files”. Og jeg svarede:  “NO NO – I told you to delete OLD files – not ALL files”. Well – med mit dårlige engelsk og så til en tysker og midt om natten – så opstår der fejl. Jeg brugte rigtig mange timer på at genskabe og re-processe filerne igen. Det er nok det værste, jeg har været ude for.  

Som en international IT-konsulent der rejser rundt og har hele planeten som sit arbejdssted i stedet for bare at færdes i sit hjemland – hvordan gør du det? Hvordan får du dine jobs? 

I dag har du Internettet, og du kan finde alt det, du vil her. Verden bliver mindre og mindre, og der er flyvemaskiner til et hvilket som helst sted i verden, du gerne vil hen. Og jobs finder du også via internettet. Du skal bare finde de rigtige sider, så kan du finde jobs uanset, om du gerne vil til Asien, Europa, Østen etc. Og det er da også på den måde, jeg fandt jobbet her i Danmark. Jeg fandt nogle annoncer på internettet fra ProData Consult, og det var det. 

Har du et godt råd til IT-freelance konsulenter som godt kunne tænke sig at prøve kræfter i udlandet? 

For det første: Sig aldrig “jeg gør det næste år”. For det andet: vær ikke bange – bare gør det! Brug internettet, find de sider, der tilbyder jobs over hele verden, og så er det bare at vælge. Send dit CV til det konsulenthus, som søger konsulenter, snak med dem over telefonen, og afslut en handel. Sådan. 

Er der nogle besværligheder ved at rejse rundt i verden? 

Nej, jeg vil ikke kalde det besværligheder – men udfordringer. Hvert nyt sted har sine egne regler og sin egen kultur du skal lære at kende; hvordan folkene reagerer og opfører sig, hvad man kan sige, og hvad man ikke kan sige. Det er aldrig det samme. Og det er det, der er udfordrende. Man skal hele tiden tilpasse sig - og sådan set lære at opføre sig som en tysker, en dansker, eller en spanioler etc. 

Jeg kan huske første gang jeg kom til Danmark. Det var noget af et kulturchok. I Israel for eksempel, hvis du skal i banken eller købe ind – så står man ikke i kø. Du går bare hen til disken, skubber lidt med albuerne for at bane vej, og så beder du om det, du skal købe, og det er det. Men her i Danmark skal du først tage et nummer, og så pænt stille sig og vente, indtil det bliver ens tur. Det var en helt vild oplevelse for mig første gang. En anden ting er, at folk som mig fra Mellemøsten, vi snakker ikke – vi råber. Ikke fordi vi skændes – sådan snakker vi bare sammen. Men danskerne kan ikke have det - så jeg var nødt til at lære at dæmpe mig selv og tale dæmpet og stille og roligt. Og det er altså ikke nemt, når man hele sit liv er vokset op med en kultur, der snakker meget højt. Men nu er jeg ved at vænne mig til det. 

Hvilke forberedelser laver du, før du ankommer til et nyt land? 

Da jeg ikke er europæer, så er der en del papirarbejde med arbejdstilladelser etc. Men i IT-branchen er det lidt nemmere at få papirer godkendt. Og så skal man lige finde ud af, hvor man kan bo etc. Nogle firmaer arrangerer det hele for dig og nogen gør ikke – så det skal man lige være opmærksom på. Men igen bruger jeg internettet til både at finde information om det land, jeg skal flytte til, byen jeg skal bo i, finde et sted at bo etc. Og det er sådan, jeg gør. 

At skabe en karriere som du har gjort, at rejse rundt i verden – og oven i købet være gift og have 2 små børn – hvordan gør du?

Faktisk var det ikke et valg, jeg traf. Det var mere, at sådan blev det, og det passede fint ind i det, jeg allerede lavede. Min kone og jeg mødtes i Danmark, blev gift i Grækenland og så flyttede vi sammen til Tyskland. Efter to år ville vi gerne have børn – og så fik vi tvillinger. Og uanset hvor jeg flytter hen, så har jeg min kone og børnene hos mig.  

Selvfølgelig er jeg heldig ved, at de kontrakter jeg har haft indtil nu, har været af længere varighed – fra et år eller længere, og børnene er ikke i skolealderen endnu. Jeg går ud fra, at vi i fremtiden er nødt til at falde til ro et sted, når børnene skal til at gå i skole. Men på det her tidspunkt er det fantastisk at rejse rundt, og børnene lærer at møde nye mennesker, kulturer og vænne sig til nye steder – det vil helt sikkert være en hjælp til dem i fremtiden. 

Men jeg vil godt lige indskyde, at alt det her kun er muligt, fordi jeg har en kone, der støtter mig i alt, og som er villig til at tage med mig og tage sig af børnene og tage sig af mange af de praktiske ting. Og det giver mig frihed til at koncentrere mig om mit arbejde, gøre karriere og ikke skulle bekymre mig om børnene. 

Din kontrakt med Telia kører indtil december I år. Hvad er din plan derefter? 

At kigge efter et nyt job. Min kone vil gerne til Spanien. Så det bliver sikkert i Spanien, jeg får den næste kontrakt. 

... Og så svinger vi mikrofonen over til hans kone April og stiller følgende spørgsmål: 

Samer er fra Israel og du er fra USA. Hvordan mødte I hinanden?

Før jeg mødte Samer, arbejdede jeg i Japan, og efter 6 år ville jeg gerne læse videre på universitet. I stedet for at tage tilbage til USA, fandt jeg frem til Ålborg universitet, og så flyttede jeg til Danmark. På andet semester ville jeg gerne lære lidt mere dansk, så jeg meldte mig til et sprogkursus. Og her mødte jeg Samer.  

Vi blev forlovet, og jeg rejste herefter til Bruxelles for at arbejde for EU kommissionen. Samer blev i Ålborg, hvor han havde en kontrakt med Sonofon. Vi ville gerne giftes i Grækenland, så vores bryllup blev planlagt via e-mails mellem mig og Samer og vores bryllupskoordinator i Grækenland. Da dagen oprandt, hvor vi skulle giftes, mødtes vi alle i Grækenland, med både Samers familie fra Israel og min familie fra Californien. 

Har du nogle gode råd til kvinder eller mødre, hvis familien skal flytte til udlandet? 

Ja! Bliv medlem af en klub. Fx. “ The American Womans Club” eller The International Womans Club”. Disse klubber kan hjælpe med mange ting. Jeg ved ikke, om der i de forskellige lande er en klub kun for danske kvinder. Hvis ikke kan jeg varmt anbefale the American Womans Club. De tillader også andre at blive medlem, uanset om man er amerikansk statsborger eller ej. Og de er meget hjælpsomme. Fx. da jeg blev gravid i Tyskland, fik jeg alle mulige gode råd mht. hospitaler, og hvad man kan forvente i et udenlandsk hospital, og når du har født, har du en gruppe, som kan støtte dig. 

Hvad ser du som en fordel ved at rejse rundt?  

Du har mulighed for at opleve og bo i forskellige kulturer. De første 6 måneder har de fleste lyst til at tage hjem igen. Men efter et år – så vil flertallet ikke hjem mere. Så begynder man at nyde at leve på den måde. Og man begynder at nyde det, fordi det er nemmere at leve i udlandet på en måde. Der er ikke de samme regler, man skal overholde som derhjemme. Og som regel skal man som hustru ikke arbejde, og man har mulighed for at gøre så mange andre ting, som man ikke har mulighed for, hvis man boede derhjemme. Hvis vi boede i Californien, ville jeg være nødt til at arbejde fuldtid. 

Hvor tror du familien er om 10 år? 

Højt sansynligt I Californien. Det er skønt at være i udlandet, mens børnene er små, men når de når en bestemt alder, så skal vi til at slå os ned. Kunne man med sikkerhed blive i det samme land 5 år i træk, kunne vi sagtens blive ved med at leve i udlandet – men er det kun et års tid hvert sted så bliver det svært for børnene, når de skal i skole. 

Personligt elsker jeg at bo i udlandet, og bo i forskellige lande. Og selvom alting måske var nemmere, hvis man boede et fast sted – så vejer det andet tungere. 

Hvad har du lært mest ved at rejse rundt i forskellige kulturer? 

Jeg har lært, at uanset kultur, farve og tro er alle mennesker dybest set ens. Mange har det synspunkt, at folk rundt om i verden er meget forskellige, men det er ikke rigtigt. For når du begynder at lære folk at kende, så har alle de samme reaktioner og følelser. Pro-blemerne mht. kærlighed, livet, ægteskab osv. er altid de samme, uanset hvor du bor, eller hvor du kommer fra. 

Og så har jeg fået en masse dejlige venner rundt om i hele verden. Dem kan jeg trække på, når det er nødvendigt, og det er jo fantastisk. 

INtf?