Finansverdenen er vanvittigt spændende at arbejde med, men her er også mange personligheder at “slå sig på” – og det skal man kunne tåle som konsulent, mener Allan Leth.
– Nu har jeg to gange i træk været ude for, at den person, der var min chef på en tidligere opgave, blev forfremmet umiddelbart efter. Den slags er vel i virkeligheden den ypperligste anerkendelse af, at vi har gjort et godt stykke arbejde, siger Allan Leth.
Den selvstændige konsulent arbejder lige nu for ProData Consult med agil teamudvikling hos Saxo Bank, men har ingen ambitioner om at lande en fast stilling eller gøre karriere som lønmodtager.
– Nej, jeg har det for godt som konsulent. Det er afvekslende og jeg har frihedsgrader, du ikke kommer i nærheden af som lønmodtager.
Med en baggrund som bachelor i informationsteknologi og seks års karriere i telebranchen – som Allan Leth kronede med en topplacering på sit MBA-hold – blev han headhuntet til PA Consulting Group, hvor han sad i tre år.
– Hos dem lærte jeg ufatteligt meget om, hvordan organisationer i virkeligheden er skruet sammen og om, hvordan man kan arbejde med dem. Desuden fik jeg lejlighed til at arbejde sammen med nogle af landets allerdygtigste managementkonsulenter. Dem bruger jeg stadig som sparringspartnere ind i mellem, hvis jeg har brug for en second opinion i en given situation, siger han.
God forretningsforståelse er alfa og omega
Allan Leth befandt sig rigtig godt hos PA Consulting, men der kom et par de facto udstationeringer i vejen, der ikke passede ind i planerne. Derfor valgte han i sidste ende at sige det sikre job op og blive selvstændig konsulent.
– Jeg var egentlig ikke så bekymret for at blive selvstændig. Jeg har altid været god til at sælge, så hvorfor skulle jeg ikke lige så godt kunne sælge mine kompetencer? Især når jeg ved, at jeg objektivt betragtet er ret god til det, jeg laver. Jeg forstår nærmest instinktivt en forretning og en organisation og kan ret hurtigt fornemme, hvor skoen trykker. Det betyder igen, at vi ret hurtigt kan komme i gang med at analysere og skyde os ind på, hvordan vi får optimeret den del af organisationen, opgaven handler om, forklarer han.
Han skaffede selv de første par opgaver, bl.a. hos Læger uden Grænser, men fik for et par år siden kontakt med ProData Consult, der hurtigt skaffede ham en opgave i Danske Bank.
– Det gik vanvittig hurtigt med at få første opgave hos ProData; jeg havde ikke engang fået CV’et rigtig på plads, husker han. Siden har Allan Leth primært været beskæftiget i den finansielle sektor, hvor han kan parre forretningsforståelsen med sin viden om moderne, selvstyrende organisationsformer.
Tager ikke slagsmålene personligt
– Set udefra kan man let opfatte finansverdenen som den her meget polerede, konforme og ensartede størrelse. Men jeg skal lige love for, at sandheden er mere nuanceret. Der er meget stor forskel på arbejdsgange og virksomhedskultur fra koncern til koncern – ja, endda under tiden fra afdeling til afdeling – og det gør sektoren vanvittigt spændende at arbejde med, siger han.
– På den anden side kan man også løbe ind i ganske store interne spændinger, og der findes en del personligheder med stærke meninger, som man kan “slå sig lidt på”. Derfor har jeg tit ageret lynafleder og taget nogle tæsk, som ellers ville være havnet på nakken af ’min’ chef eller afdeling – og det er helt ok. Hellere at det går ud over mig, end at de fastansatte skaffer sig problemer, som kan gøre livet surt for dem senere hen, konstaterer Allan Leth.
– Så jo, på den måde kan man godt sige, at mine styrker – ud over de rent forretningsmæssige – også er, at jeg både er loyal og temmelig tykhudet. Jeg ved jo godt, at de her slagsmål sjældent er personlige, så jeg tager det ikke så tungt.
Krisen er god for selvstændige konsulenter
Sideløbende med de større jobs i finansverdenen, herunder det aktuelle i Saxo Bank, arbejder Allan Leth for offentlige myndigheder og velgørende organisationer som fx. Care og Red Barnet.
– Det kan godt være, at verdensøkonomien har taget et ordentligt dyk, og det har så absolut været hårdt. Men faktisk tror jeg, at krisen har gødet jorden for selvstændige konsulenter med en veldefineret profil. Ganske enkelt fordi mange virksomheder er begyndt at se på prisen. Og pludselig indser de, at man ikke partout behøver at hyre de helt store rådgivningshuse hver eneste gang, når man ret let kan finde dygtige folk med den nødvendige spidskompetence på freelancemarkedet.
Men selv om arbejdet som konsulent er spændende, forventer Allan Leth ikke at blive gammel i faget.
– Nej, hvis alt går efter planen, lever jeg som fulltime investor om ti år. På sigt er det min plan at hjælpe start-ups i gang. Både med penge og med rådgivning. Det tror jeg faktisk også er rigtig, rigtig sjovt, siger han.