”Jeg har fået værktøjer til noget, som man ikke umiddelbart tænker over, at man har brug for værktøjer til,” fortæller projektleder Morten Fenger.
Han henviser til de kompetencer, han blev introduceret for, da han blev tilbudt et job i konsulentafdelingen hos et af landets føren-de revisions- og rådgivningsfirmaer. Men først skulle han opdage, at han er den fødte projektleder. Det gjorde han på Københavns Universitet.
Fra Københavns Universitet til KPMG
Efter at være blevet kandidat fra IT-Universitetet, fik Morten Fenger sit første IT-relaterede job på Københavns Universitet. Han begyndte inden for brugeradministration – og endte som projektleder på implementeringen af mange projekter. Her opdagede Morten Fenger, at han er et projektmenneske, der stortrives med ansvar og løsningen af komplicerede problemstillinger. Efter otte år på Københavns Universitet blev Morten Fenger tilbudt at arbejde med proces- og projektledelse samt økonomianalyser hos KPMG. Det blev et mærkbart skift fra universitetets offentlige verden til KPMG’s top-professionelle og salgsfokuserede virkelighed.
”Hvis du bliver konsulent hos KPMG, er det fordi, du har en høj faglig viden og ballast inden for dit speciale. Jeg havde implementeret flere store ERP- og produktsystemer, så jeg var solidt forankret som projektleder,” fortæller Morten Fenger.
Hos KPMG får alle nye medarbejdere en række ekstra kompetencer for at differentiere sig fra konkurrenterne: de får kurser i, hvordan man fremstår professionelt.
”Det var konsulenterne i den afdeling, jeg kom ind i, rigtig gode til. For ud over din faglighed skal du have det, de kalder et Consulting Mindset, der er lige dele menneskekendskab, styring af komplekse problemstillinger og en serviceminded tilgang til tingene.”
The Consulting Mindset
Sidstnævnte lærte Morten Fenger meget af. Han fornemmede, at det var her, han kunne gøre en forskel.
”Det lyder klichéagtigt: Du skal være imødekommende og venlig – det er lidt ligesom at være tøjekspedient. Det skal selvfølgelig ikke være sådan, at man mister sig selv, men det handler om at være løsningsorienteret og give kunden med- og modspil.”
Hos KPMG blev Morten Fenger undervist i, hvordan man forbereder og håndterer en række faste elementer i kontakten med kunderne. Fx det gode møde: hvordan man strukturerer, afholder og afslutter et møde, og hvordan man indleder en samtale ordentligt. Morten Fenger forklarer:
”Det var ting, jeg ikke vidste, at jeg havde brug for kurser i. Men hvis man bruger værktøjerne, giver det mere værdi for kunden, og det er egentlig så lidt, der skal til.”
Ifølge Morten Fenger mangler IT-projekter generelt projektledere og konsulenter, der er gode til at facilitere, proces-styre og håndtere situationer, der af den ene eller anden grund er løbet af sporet. Det kan han se, når møderne går galt, og konsulenter bliver trætte af uprofessionelle kunder.
”Men konsulenter lever jo netop af, at hjælpe kunderne med udfordringer, de ikke selv kan overkomme. Derfor er det vigtigt at kunne læse kunden og håndtere modstand. Det findes der en bunke værktøjer til, og de gør virkelig en forskel. Man går ind til et møde, anerkender udfordringerne og finder nogle holdbare løsninger.”
Vigtige værktøjer
Redskaberne, som Morten Fenger fik hos KPMG, var ikke en åbenbaring for projektlederen, men de gav ham et professionelt skub.
”Jeg var god til at indgå i relationer i forvejen, men jeg fik værktøjer til, hvordan man opfører sig psykologisk i en arbejdssituation – og det er vigtigere, end man tror,” fortæller Morten Fenger, der tænker meget over, hvordan han kan fremstå professionelt.
I hans øjne skal man som konsulent være behagelig, lige være et skridt foran de andre og levere til tiden. Hvis man gør det godt, får man et godt ry – og så bliver man forhåbentlig anbefalet til nye projekter. Men det er ikke kun redskaberne fra KPMG, der sørger for, at Morten Fenger får en god evaluering hos den kunde, han er hos nu. Refleksion er mindst lige så vigtig.
”Jeg reflekterer meget for at blive en bedre projektleder. Som konsulent er du nødt til løbende at evaluere dig selv, og jeg har gjort det til en vane at bruge et par minutter på at evaluere min præstation efter, at jeg har gennemført en aktivitet. På den måde får jeg løbende justeret mine metoder, værktøjer og faglighed”.
Springet til freelance
Egentlig har Morten Fenger altid haft den indstilling, at freelance-livet var for usikkert. Men i løbet af sine fire år hos KPMG fandt han ud af, at han ville prøve at stå på egne ben som konsulent. På en opgave hos Danske Bank mødte han flere freelancekonsulenter, som han forhørte sig hos for at blive klogere på kravene til freelancelivet.
”Jeg havde brug for at vide, hvor niveauet lå, og jeg mente, at jeg godt kunne måle mig med dem. Og så sprang jeg ud i det,” fortæller Morten Fenger, der kastede sig ud i freelancelivet sidste år, da han gennem ProData Consult fik tilbudt en opgave hos en stor offentlig kunde. Her er han delprojektleder på et ERP-projekt, hvor han blandt andet har ansvar for hele forandringslinjen.
”Det er et meget spændende projekt: Det er bredt og rammer mange mennesker på forskellige måder. Man kan sige, at ERP er dna’et for hele virksomheden. Samtidig er det en opgave med stor volumen og meget koordinering, og jeg er så heldig at have en garvet rotte siddende over mig som projektchef, der gerne deler ud af sin viden.”
Sammenfald af tilfældigheder
Hvis Morten Fenger havde været mere struktureret og havde planlagt sin karriere, ville han gerne have været leder, før han blev konsulent, for at lære at håndtere mennesker. Men de første mange år af sit arbejdsliv traf Morten Fenger sine karrierevalg ud fra, hvor han syntes, det var sjovt at være.
”Min karriere er et sammenfald af tilfældigheder, men samtidig har jeg søgt i den retning, hvor jeg befinder mig nu og hele tiden valgt et nyt trin, der gav lidt flere udfordringer end det forrige. Det skete i skiftet fra Københavns Universitet til KPMG – og igen fra KPMG til mit nuværende projekt, hvor jeg står på egne ben.”
Projektlederen er dog mere bevidst om sine karrierevalg i dag. Han har afgjort med sig selv, at han vil tage trinnet op til den kommercielle projektleders stol, når muligheden byder sig.