Fri mig for tunnelsyn

KonulentNyt tog til Nyborg for at tale med Per Valter der har fungeret som ProData konsulent hos KMD i mere end tre år. Han finder samtidig tid til at pendle til København for at gennemføre en eMBA uddannelse. Alligevel er der også blevet tid til et stort nyt hjem, ægteskab og to ’hjemmelavede’ børn samt flere fritidsinteresser.

Hvordan kan det overhovedet lade sig gøre at gennemføre en eMBA samtidig med at arbejde heldags på et større udviklingssystem?

Jeg har ikke nogen decideret ligning i den forbindelse. Men én ting, der har været altafgørende for at mine mange projekter kan lykkes på én gang, er at holde en stram disciplin på Timemanagement. Det kan lyde kedeligt eller tørt, men det behøver det slet ikke at være. Faktisk sætter jeg tid af i min kalender til spontanitet. Det er indlysende, at jeg ikke flere dage i forvejen kan beslutte mig for at være spontan fra klokken 16:00 til 18:00 en given søndag. Men har jeg ikke sat tid af til det, så sker det heller aldrig. Der bliver simpelthen ikke tid til kreativitet og til at dække de mange andre behov, der er del af en hel tilværelse. Og så er det for øvrigt også essentielt at have det rette fokus – så at sige at gøre det, man gør, når man gør det. Ellers er der dømt stress, ufærdige projekter og uindfriede drømme.

Når jeg har foretaget en stor satsning i forbindelse med min eMBA (Executive MBA - Master in Management of Technology) er det fordi jeg for snart lang tiden siden indså, at teknikken og min faglige kunnen hvad det angår, ikke som sådan har nogen værdi i sig selv. OK, jeg behersker teknikken, men det er det, teknikken er i stand til at lave, der indeholder den egentlige værdi. Jeg kan da også betro KonsulentNyt at det var en erkendelse, der for en programmør som mig, skulle bearbejdes og sluges et par gange før den sad. eMBA’en er en forretningsorienteret uddannelse, der gør at jeg kan indgå i et samarbejde med et bedre overblik over, hvilken værdier teknikken skaber. Jeg er sikker på at mine forretningsmæssige kompetencer og forståelsen for de forskellige parametre, der er involveret i et projekt, de mange forskellige roller, der skal spiller sammen, er af største betydning. Uddannelsen åbner også op for mange døre i fremtiden. Jeg elsker muligheder og forkaster aldrig en sådan.

Er det den indstilling, der havde betydning for din placering i dit nuværende konsulentjob hos KMD?

Egentlig ikke. Min værdi er lettest genkendelig i min faglige dygtighed, men det, der gør den endelige forskel i min faktiske jobperformance, er evnen til at se det bredere perspektiv i en forretning. Jeg får ikke ligefrem mareridt, men måske bare røde knopper, ved tanken om en nørd, der bare sidder i et hjørne og taler sort fordi han eller hun har fået ’tunnelsyn’. I mine unge dage hos CyberCity, var der perioder hvor jeg selv fik ’tunnelsyn’. Man får ’sygdommen’, når man fokuserer så skarpt på en teknisk finurlighed, at man ikke kan se andet. Det er som at befinde sig i en tunnel hvor der er mørkt eller sort overalt, bortset fra en enkelt lille lysplet der, hvor den tekniske finurlighed befinder sig. Sådan går man jo glip af mange nuancer for at sige det mildt. Fri os for tunnelsyns-

syndromer, men gør dig i stedet til specialist uden at miste overblikket. I virkeligheden kan hele situationen sammenlignes med at dirigere et orkester. Alle instrumenterne skal være der for at skabe et optimalt resultat, og selv om du for eksempel spiller violin eller måske trompet, og det ikke er det instrument, der fylder hele lydbilledet, så er dit instrument alligevel meget vigtigt i sammenhængen og for det endelige resultat.

Det er også meget vigtigt at være lydhør overfor de andres synspunkter, specielt i et stort arkitektorienteret projekt. Mit yndlingscitat er da også ”The quieter you become the more you hear” sådan forstået, at jeg forsøger at være ops på virkelig at høre de andre involveredes synspunkter, i stedet for at bruge tiden på at overbevise dem om, at jeg har fat i den eneste rigtige løsning. Det gør min eMBA mig også bedre til, for det kræver disciplin.

Oplever du at blive ringeagtet fordi du ikke er en fastansat medarbejder?

Nej, tværtimod. Der bliver lagt stor vægt på det jeg siger, fordi jeg jo er hidkaldt som specialist.

Hvordan ser fremtiden ud rent jobmæssigt?

Der er jeg nok over i det mere forretningsmæssige og med lidt mindre teknik. Men som sagt afskriver jeg aldrig en mulighed, så de er mange. Jeg har også tænkt mig at holde fast i en god balance i mit liv ved at få dækket mine behov, både akademisk, praktisk og når det gælder min familie.

INtf?